banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Klaas de Jong gaat achter internetproviders aan

13 juni 2016

De strijd van filmproducent Klaas de Jong tegen Nederlandse internetproviders verhardt. Vorig week heeft De Jong namens belangenvereniging VPSO bij de politie aangifte gedaan wegens diefstal. Hij stelt dat vier providers strafrechtelijk vervolgbaar zijn voor het doorgeven van Nederlandse films via illegale download-sites.

Klaas de Jong is ervan overtuigd dat de betreffende providers, Ziggo, KPN, Telfort en Vodafone, eenvoudig de sites kunnen blokkeren waar films en series op worden doorgegeven. De gang naar de politie van VPSO komt niet uit de lucht vallen. De lakse houding van de Nederlandse overheid betreffende vervolging is De Jong al langer een doorn in het oog. Hij schreef de vier providers eerder aan, maar ontving nooit een reactie.

De actie komt op een moment dat de inkomsten uit thuisdistributie voor Nederlandse bioscoopfilms sterk teruglopen. De Jong noemt als voorbeeld het verschil tussen titels met vergelijkbare bezoekersaantallen als Toscaanse Bruiloft (2013) en Michiel de Ruyter (2015). Ontving hij als producent van de eerste nog acht ton aan aanvullende (dvd-)recettes, bij De Ruyter was dat bedrag al teruggelopen tot twee ton.

Dit betekent concreet dat er ook minder geld is voor nieuw product, aldus De Jong. De budgets voor Nederlandse speelfilms worden inderdaad structureel kleiner. ‘De tijd dringt, er zijn de afgelopen tijd filmbedrijven omgevallen.’ Vorige week maakte distributeur Lumière bekend personeel te moeten ontslaan wegens teruglopende inkomsten uit dvd-verkoop.

In een land als Duitsland, waar justitie veel harder optreedt tegen piraterij, zijn de inkomsten uit thuisdistributie nog nauwelijks teruggelopen.

Foto: Frank Lammers als en in Michiel de Ruyter / A-Film

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px