banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Koch baalt van derde Diner

12 februari 2017

Vrijdagavond ging op het filmfestival van Berlijn de derde verfilming van Het diner van schrijver Herman Koch in première, The Dinner. Koch was zo teleurgesteld in het resultaat dat hij direct in de trein naar huis stapte.

Van het trio verfilmingen van zijn Diner staat deze ‘met kop en schouders onderaan’, laat Koch weten. Hij vond er ‘he-le-maal niks aan’ en vertrok na afloop direct naar zijn hotel zonder de regisseur, Oren Moverman die erg naar een ontmoeting uitkeek, te ontmoeten. Aan de NRC vertelde Koch: ‘Zo’n afterparty was heel ongemakkelijk geworden. Wat had ik moeten doen, iedereen de hand schudden en zeggen dat ik de film waardeloos vond.’
Aan de acteurs, onder anderen Richard Gere, Steve Coogan en Laura Linney, lag het niet, meent Koch. Wat hem vooral tegenstond was het script.

De roman Het diner verscheen in 2009, werd aan bijna vijftig landen verkocht en inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. De gelijknamige Nederlandse verfilming verscheen in 2013 met onder anderen Daan Schuurmans en Kim van Kooten in de hoofdrollen; een jaar gevolgd door het Italiaanse I Nostri Ragazzi.

De Amerikaanse verfilming werd in 2013 al aangekondigd, toen maakte Cate Blanchett bekend met de veelgeprezen roman haar regiedebuut te willen maken. Daar zag ze vorig jaar vanaf. De Israëlische regisseur Oren Moverman, die als scriptschrijver bij de film betrokken was, nam de regie van haar over. 

The Dinner draait in Berlijn in competitie: op 18 februari zal blijken of de jury, onder voorzitterschap van Paul Verhoeven, de film met een Gouden of Zilveren Beer bekroont.

 

Richard Gere in The Dinner / Ambo / Anthos Uitgevers

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)