banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Koolhoven plaatst kanttekeningen bij oproep diversiteit

17 december 2015

Regisseur Martin Koolhoven vindt dat het Nederlands Filmfonds eerst naar zichzelf moet kijken voordat het filmmakers oproept tot meer culturele diversiteit in hun werk. ‘Er werken daar ook alleen maar 41 roomblanke medewerkers,’ zei hij gisteren op Twitter.

Koolhoven reageerde daarmee op de wens van het Filmfonds eerder deze week om mensen met een andere culturele achtergrond meer ruimte te geven in de filmindustrie. Tegenover NU.nl legde Koolhoven zijn irritaties nog even uit. ‘Het is heel goed dat het onderwerp wordt aangekaart, maar het is wat gemakkelijk om alleen naar het einde van de keten te kijken. In eerste instantie bepaalt het fonds wat voor films we in Nederland maken. Er werken daar ook alleen maar 41 roomblanke medewerkers.’ Zelf heeft Koolhoven in films als Het Schnitzelparadijs en 'n Beetje Verliefd ruim baan gemaakt voor culturele diversiteit.  

De regisseur, momenteel werkzaam aan zijn duistere western Brimstone, besloot met de constatering: ‘Je kan niet tegen elke regisseur zomaar gaan zeggen: 'Stop een donker persoon in je film'. Die aanpak lijkt me weggegooid geld.’ Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp reageerde hier op door te zeggen dat ‘aandacht voor culturele diversiteit natuurlijk ook voor de fondsorganisatie zelf geldt.’

foto: Martin Koolhoven op de set van Brimstone (Koolhoven/N279 Entertainment)

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180