banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Kristallen Film voor Jheronimus Bosch

03 februari 2016

Actueler dan ooit: maandag werd er nog een echte Jheronimus Bosch ontdekt in Kansas City, vandaag behaald de documentaire over de kunstenaar de Kristallen status.

Jheronimus Bosch – Touched by the Devil, een documentaire van regisseur Pieter van Huijstee, heeft de Kristallen Film-status bereikt. Meer dan 10.000 bezoekers zagen de docu over het mysterie rondom de schilderijen van Jheronimus Bosch (1450-1516) in de bioscoop.

Die uitreiking krijgt een onverwacht actueel tintje nu maandag bekend werd gemaakt dat er in het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City nog een echte Bosch werd ontdekt: De verzoeking van de heilige Antonius. Het kleine paneel lag opgeslagen in het depot omdat het hier geen echte Bosch zou betreffen. De experts van het Bos Research and Conservation Project beslisten echter na langdurig onderzoek dat het werk wel degelijk van de hand van de Bosche meester is.

Het werk van het research-project is ook het onderwerp van de documentaire Jheronimus Bosch – Touched by the Devil. De docu volgt het kunsthistorisch researchteam dat het mysterie van de circa vijfentwintig nog bestaande schilderijen van Jheronimus Bosch probeert te ontrafelen. Vijf jaar lang reizen de experts van het Bosch Research and Conservation Project de wereld over om de werken van de schilder in musea zoals het Prado, het Louvre en de National Gallery in Washington in detail te onderzoeken. Dit gebeurt met röntgenfotografie en infraroodtechnieken die tot de conclusie moeten leiden of een werk van Bosch echt of vals is.

Ter ere van het vijfhonderdste sterfjaar van Jheronimus Bosch is tot 8 mei een groot deel van zijn werk te zien op de tentoonstelling Jheronimus Bosch – visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum.

De Kristallen Film wordt op een later moment namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds uitgereikt.

Jheronimus Bosch Kristallen FilmJheronimus Bosch – Touched by the Devil

Jheronimus Bosch – Touched by the Devil,
Jheronimus Bosch – Touched by the Devil,
lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px