banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

La La Land en Toni Erdmann beide beste film van het jaar

27 december 2016

Voor de veertiende keer koos de Nederlandse filmpers (verenigd in de KNF) in samenwerking met de Filmperslijst een beste film én een beste Nederlandse film van het jaar. Voor de tweede maal in de geschiedenis van de verkiezing was er sprake van een dubbele winnaar: La La Land en Toni Erdmann. Tonio werd, niet geheel onverwacht, de NL-productie van het jaar.

In beide categorieën konden drie titels worden genoemd. En eerlijk is eerlijk: La La Land kreeg net als Toni Erdmann 76 punten, maar werd één keer meer genoemd.  Nummer 3, Ma vie de Courgette, kreeg slechts 1 punt meer dan nummer 4, Room. Daarna volgden, met vrijwel evenveel punten, The Revenant, The Red Turtle, Hell or High Water, Elle en Spotlight.

Filmperslijst-beheerder en HFN-medewerker Robbert Blokland is al jaren de drijvende kracht achter de verkiezing: ‘Het leuke van deze lijst is dat alle KNF-leden eraan meedoen. Dus niet alleen de critici van de serieuze kranten, maar ook van de tv-gidsen en websites. Het is een bont gezelschap dat weerspiegeld wordt in de titels die genoemd zijn, variërend van Rokjesdag tot Fuocoammare. De verkiezing is een van de weinige manieren waarmee je je als filmpers voor een groot publiek kunt profileren. Dit spreekt mensen aan en geeft een zekere zeggenschap aan de beroepsgroep. En voor het eerst in de geschiedenis passeerde het aantal stemmers de honderd , 104 om precies te zijn.’

De lijst verschilt sterk met wat begin januari de best bezochte films van 2016 zullen blijken te zijn: Rogue One, Finding Dory, Jungle Book, Rokjesdag… Die staan niet in de top drie. Blokland: ‘Iedereen heeft zijn mening en dat mag ook. Zo viel het mij op dat veel collega’s aangaven dit jaar ‘niet tactisch te stemmen’.

Er staan relatief veel documentaires op de lijst van beste Nederlandse films, maar de verrassende docu-hit van dit jaar (met ruim 50.000 bezoekers), Down to Earth, komt op de hele lijst niet voor. ‘Ook daar geldt het spanningsveld tussen het (grote) publiek en de critici. Als ‘ie niet in het lijstje staat, is ‘ie gewoon niet goed.
Qua Nederlandse films was het een erg matig jaar, constateerden meerdere collega's. Twee Franse, door Nederlanders geregisseerde titels kwamen opvallend vaak voor in de lijstjes en heb ik derhalve toch maar toegestaan in de 'Nederlandse' lijst: The Red Turtle (5) en Elle (9). De winnaar is, redelijk onbetwist, Oscarinzending Tonio. De film van Paula van der Oest werd door een kwart van alle stemmers genoemd. Dat gold ook voor nummer 2, de docu De kinderen van Juf Kiet.’

Dus op naar de vijftiende editie, Robbert? ‘Ik vind het leuk en spannend om te doen; dat optelwerk, die lijstjes die met iedere inzending veranderen.  Al sinds het begin stem ik overigens zelf als eerste.  En ook al doet mijn persoonlijke mening er niet toe en komt mijn lijstje niet altijd overeen met dat van de collega’s, dit jaar stonden de winnaars ook in mijn top drie, zij het in een andere volgorde.’

Hieronder de eerste tien van beide lijstjes. Voor de complete lijsten klik hier.

Beste films
La La Land
Toni Erdmann
Ma vie de Courgette
Room
The Revenant
The Red Turtle
Hell or High Water
Elle
Spotlight
Anomalisa

Nederlandse films
Tonio
De kinderen van Juf Kiet
Strike a Pose
Waterboys
The Red Turtle
Layla M
Nooit meer slapen
De helleveeg
Elle
Riphagen

 

Tonio: beste Nederlandse film van 2016 / September Film / La La Land: Independent Films /
Toni Erdmann September Film

 

Bewaren

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN