banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

La La Land grote winnaar Golden Globes 2017

09 januari 2017

De musical La La Land brak een Globes-record: nooit eerder kreeg een film ieder beeldje uit de categorie waarin hij was genomineerd. Er was ook goed nieuws voor Paul Verhoeven: zijn Elle won zeer verrassend twee Globes. ‘Thanks for being so open-minded.’

De 74-ste editie werd dus gedomineerd door La La Land. De musical van Damien Chazelle raakte duidelijk een snaar bij de Hollywood Foreign Press Association die de Golden Globes uitdeelt. Al diens nominaties werden verzilverd. Dat waren: beste film, beste regie (Chazelle), beste acteur musical/komedie (Ryan Gosling), beste actrice musical/komedie (Emma Stone), beste script (Chazelle), beste song (City of Stars) en beste score (Justin Hurwitz).

Dat La La Land zou winnen was verwacht, zeker in de categorie musical/komedie, en Ryan Gosling was ook favoriet, maar regie en script waren geenszins zeker. Daar werden ook namen als Tom Ford (Nocturnal Animals) en titels als Hell or High Water en Moonlight genoemd.

Beslist een verrassing was de winst van Paul Verhoeven voor Elle als beste buitenlandse film en Isabelle Huppert als beste actrice (drama). In zijn dankwoord refereerde Verhoeven nog aan het feit dat hij ook in Amerika veel kritiek heeft gehad. Met een ‘thanks for being so open-minded’ bedankte hij de Globes-jury.

De Globe voor beste actrice (drama) voor Isabelle Huppert voor haar hoofdrol in Elle kwam voor de actrice (en ook de voorspellers) als een volkomen verrassing. Algemeen werd aangenomen dat Amy Adams (Arrival) of Natalie Portman (Jackie) zouden winnen.

De aandacht voor Elle van de HFPA wordt gezien als een sneer richting de Academy die de Franse thriller van Verhoeven niet opnam in de shortlist.

Het beste drama ging naar Moonlight; beste acteur (drama) naar favoriet Casey Affleck voor het gezinsdrama Manchester by the Sea. Viola Davis won beste vrouwelijke bijrol voor Fences en ook niet verwacht: Aaron-Taylor Johnson mocht voor beste mannelijke bijrol in Nocturnal Animals het podium op. En zo won iedereen toch nog wat.

De beste animatie ging naar Zootopia.

Klik hier voor de complete lijst met winnaars van de Golden Globes 2017.

Hoe zit het ook weer met die Hollywood Foreign Press Association? De HFPA is een groep van rond de 90 journalisten uit 55 landen die voor de buitenlandse pers berichten over de entertainmentindustrie. Beduidend minder dan die van de Academy, waar meer dan 7000 stemmers geregistreerd staan. Het belangrijkste verschil met de Oscars is dat daar maar één beste film wordt gekozen; de HFPA maakt onderscheid tussen de categorieën drama en musical/komedie.  

De Globes gaan over marketing; de Oscars over erkenning is ook een verschil dat vaak wordt genoemd evenals de bewering dat de Globes de graadmeter zijn voor de Oscars. Die stelling gaat in veel gevallen op voor álle categorieën, behalve die van beste film. Ook vorig jaar was er geen overeenkomst. Toen gingen de Globes voor beste film naar The Revenant (drama) en The Martian (musical/komedie); Spotlight won de Oscar voor beste film.

Op 24 januari worden de Oscarnominaties bekendgemaakt. De uitreiking vindt plaats op 26 februari 2017 in Hollywood.

In Nederland wordt La La Land uitgebracht door Independent Films. De film draait momenteel in 88 theaters in heel Nederland.

 

Ryan Gosling en Emma Stone in La La Land / Independent Films / Credit kop: Ryan Gosling /
Hollywood Foreign Press Association / Golden Globes Awards 2017 /

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px