banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

La La Land winnaar Bafta Awards

13 februari 2017

De 70-ste editie van de Bafta was weer een feestje voor La La Land, niet alle elf nominaties werden verzilverd. Vijf gouden maskers won de musical; de rest werd onder diverse titels verdeeld.

Voorheen was de Bafta-ceremonie, die door de BBC wordt uitgezonden, hét alternatief voor de Oscaruitreiking die al jaren niet in Nederland te zien  is. Over het algemeen zijn dezelfde titels en acteurs genomineerd, en maken veel Hollywoodsterren ook daadwerkelijk hun opwachting. Nu Net5 zich in de nacht van 26 op 27 februari aan een live uitzending waagt, zijn de Bafta’s niet langer een ‘verplicht nummer’ voor de vaderlandse filmfans. Hoewel: van tien tot twaalf ‘s avonds kijkt een stuk lekkerder dan van half drie tot zes in de ochtend.

En presentator Stephen Fry, het was zijn twaalfde keer, maakte er gisteravond in de Royal Albert Hall weer een beschaafde avond van, zonder al te foute grapjes (vorig werd hij gedwongen Twitter te verlaten nadat hij kostuumontwerpster Jenny Beavan een bag lady had genoemd).

La La Land won er dus vijf: beste film, actrice (Emma Stone), regie (Damien Chazelle) cinematografie en muziek. Beste acteur ging naar Casey Affleck voor Manchester by the Sea. Die titel won ook beste script. In de bijrollen was Dev Patel voor Lion een verrassing; Viola Davis won bij de dames voor Fences.

Beste buitenlandse film ging naar Son of Saul, die duidelijker later is uitgegaan in Engeland.

In de categorie animatie won Kubo and the Two Strings verrassend van favoriet Zootropolis – dat wordt nog spannend bij de Oscars.

De award voor Outstanding British Film werd uitgereikt aan Ken Loch voor I, Daniel Blake. De 80-jarige regisseur haalde in zijn dankwoord niet geheel onverwacht uit naar het sociaal beleid van de regering, maar verder was de avond niet politiek beladen. Dat is bij uitreikingen in Amerika inmiddels wel anders, met als hoogtepunt de felle anti-Trump speech die Meryl Streep tijdens de afgelopen editie van de Golden Globes hield. Fry maakte een paar milde Trump-grapjes, maar de sterren hielden zich, met uitzondering van Viola Davis, in. Misschien wilden ze hun kruid nog niet verschieten.

Voor de complete lijst met winnaars klik hier.

 

Emma is blij met haar Bafta / BAFTA: British Academy of Film and Television Arts / Bafta.org

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird