banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Makers Amsterdam Wildlife zien inzet bekroond met Kristal

11 april 2017

De aanhouder wint. En dus mag Amsterdam Wildlife een Kristallen Film in ontvangst nemen. De natuurdocumentaire draait al sinds 5 december 2015 in Nederlandse filmtheaters, waaronder onafgebroken in filminstituut EYE.

In Amsterdam Wildlife nemen stadsecoloog Martin Melchers en programmamaakster Merel Westrik de kijker mee langs de verrassend veelzijdige natuur van de hoofdstad. Een ringslang langs het spoor, exotische mossels in het IJ, krabben in de gracht en een ijsvogel in de haven: Amsterdam Wildlife toont beesten op plekken waar je ze niet snel zou verwachten.

Aanvankelijk was alleen een eenmalige vertoning in Tuschinski gepland, op 25 september 2015. Daar werd echter zo positief gereageerd dat EYE besloot Amsterdam Wildlife enkele maanden later een reprise te geven. Een uitverkochte zaal leidde tot meer voorstellingen en al snel werd de documentaire een solide publiekstrekker. Bijna anderhalf jaar later is de Kristallen Film voor 10.000 bezoekers een feit. Heel toepasselijk kregen Melchers en Westrik de onderscheiding gisteren in EYE uitgereikt.

EYE-programmeur René Wolf denkt dat het succes van Amsterdam Wildlife mede voort komt uit de onorthodoxe aanpak van Westrik en Melchers. ‘Martin en Merel hebben vrijwel alles maar met zijn tweeën gedaan, gedurende een periode van jaren. Als voormalig stadsecoloog weet Martin natuurlijk heel goed waar de dieren zich bevinden. En doordat ze geen grote apparatuur gebruikten maar een klein cameraatje hadden, konden ze door regelmatig een cameraatje neer te zetten op de juiste plek waar de dieren zich vroeg of laat zouden laten zien en de tijd te nemen of net zo lang terug te komen tot ze het juiste shot hadden, prachtige beelden schieten.’ 

Ook na voltooiing bleef het duo veel tijd in hun project steken. Wolf: ‘Achter deze film zit geen distributeur, geen producent, geen mediapartner en geen promotiebudget. Wat ik heel bijzonder vind is dat ze nog tot maanden na de startdatum teruggekomen zijn om inleidingen en Q&A's te doen bij hun film, om hun film te blijven promoten.’ EYE vertoont Amsterdam Wildlife onder meer ondertiteld aan expats. Ook is het een hit als familievoorstelling.

Amsterdam Wildlife was te zien in onder meer Hilversum, Leiden en Wassenaar en won tijdens het Rotterdam Wildlife Festival de publieksprijs. Om het succes te vieren zet het filminstituut de komende weken Amsterdam Wildlife wat frequenter in. Het is na Het doet zo zeer de tweede Kristallen Film van 2017.  

 De scholekster zat er al een tijdje op te wachten: Kristal voor Amsterdam Wildlife / EYE 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)