banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Martin Scorsese – The Exhibition geopend in EYE

25 mei 2017

De meester zelf was verhinderd, maar de opening van Martin Scorsese – The Exhibition was gisteren in EYE goedbezocht. Niet zo vreemd, het is een van de aantrekkelijkste die het instituut tot op heden heeft verzorgd.

Hij wilde echt graag komen, Martin Scorsese kon het niet vaak genoeg zeggen. In een persoonlijke videoboodschap aan de eerste gasten van Martin Scorsese – The Exhibition legde de regisseur uit wat er mis was gegaan. Hij zou eerst een bezoek brengen aan het 70ste verjaardagsfeestje van Cannes en daarna doorreizen naar Amsterdam. Maar zijn nieuwe film The Irishman was vervroegd in productie gegaan. En ja, hij is en blijft filmmaker en werk gaat altijd voor.

Jammer natuurlijk, maar geen ramp. Martin Scorsese – The Exhibition is ook zonder de aanwezigheid van het onderwerp zelf reden genoeg om naar EYE at te reizen. En gezien de grote opkomst vonden velen dat. Het instituut had flink uitgepakt. Er stond een yellow cab met jazzband voor het gebouw en binnen konden bezoekers zich laten fotograferen in een boksring of een biecht (!) laten afnemen.

De tentoonstelling, die al enige tijd de wereld rondreist, is met Scorsese’s nauwe samenwerking tot stand gekomen. Dat betekent een schat aan voorwerpen en dus een feest van herkenning. De regisseur grapte in zijn boodschap dat hij zoveel spullen had aangeleverd dat zijn huis momenteel leeg oogt.

Onder die tientallen voorwerpen veel persoonlijke brieven, scriptpagina’s, setontwerpen en posters. Maar ook de bokshandschoenen uit Raging Bull, de taxivergunning die Robert de Niro echt haalde voor Taxi Driver en een kopie van het boek Gangs of New York, vol met de post-its van de regisseur. Direct aan het begin de eettafel van de Scorsese’s met daarnaast, een stuk interessanter, een schitterend gefilmd gesprek met zijn beide ouders. Dan direct een clip uit Goodfellas met mama Scorsese in een glansrol.

Filmbeelden spelen natuurlijk een vitale rol. Overal hangen grote schermen met clips uit zijn films. Heel fraai is de panoramaopstelling met vier gekoppelde doeken. Daardoor is het wel tamelijk donker in de tentoonstellingsruimte, een minpuntje. Ook zou Marty zelf best vaker aan het woord mogen komen: wat is die man een meeslepend verteller. Maar van het aandoenlijke story board van de elfjarige Scorsese tot zijn Gouden Palm uit 1976: Martin Scorsese – The Exhibition is een opwindende rondgang langs vijftig jaar topcinema.

Martin Scorsese – The Exhibition is van 25 mei t/m 23 september dagelijks te bezoeken in EYE Amsterdam. Ook vertoont het instituut zijn films en een persoonlijke selectie van de cineast.

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px