banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Meeste Oscarnominaties voor Revenant en Mad Max

14 januari 2016

Zoals al was voorspeld is The Revenant de te kloppen film bij de aanstaande Oscaruitreiking. Dat blijkt ook weer uit het hoge aantal nominaties die de film vandaag binnen wist te slepen: twaalf.

The Revenant werd genoemd in belangrijke categorieën als beste film, beste regisseur en beste mannelijke hoofdrol en bijrol. Verrassend was de tweede plaats van Mad Max: Fury Road. George Millers doorstart van de legendarische franchise kreeg beste film- en regisseur-nominaties en scoorde vooral in heel veel technische categorieën. Carol kreeg weliswaar zes nominaties, maar bleef verstoken van de belangrijkste: beste film en beste regie.

Charlotte Rampling, nog gepasseerd bij de Golden Globes, ontving ditmaal haar verdiende nominatie als beste actrice (45 Years), in een categorie met verder geen verrassingen. Veel goodwill was er voor Sylvester Stallone’s nominatie (Creed), die voor het eerst sinds 1977 weer eens genoemd werd door de Academy. Hij gaat het echter zwaar krijgen, want komt in zijn categorie beste mannelijke bijrol louter kanonnen tegen. Maar was Rocky juist als underdog niet altijd trefzeker?

Twee grote regisseurs hoeven niet te rekenen op uitbreiding van hun Oscar-verzameling. Ridley Scott en Steven Spielberg werden niet genoemd, terwijl hun beider films The Martian en Bridge of Spies wel elk een nominatie kregen. Opvallende afwezigen waren verder Aaron Sorkin (Globe-winnaar voor Jobs), Minions in de animatiecategorie en de Belgische inzending voor beste buitenlandse film (Le Tout Nouveau Testament).

Zie hier de volledige lijst. 

Uitreiking zal zijn op 28 februari.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)