banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Meesterverteller Spielberg geëerd door EYE

15 juni 2016

Het zomerretrospectief waarmee EYE elk jaar een filmlegende in het zonnetje zet, is deze maal gewijd aan Steven Spielberg. Bijna alle films komen langs, en een aanvullend programma toont de enorme invloed van Spielberg als producent. Dat worden opwindende zomermaanden aan het IJ.

De succesvolste regisseur aller tijden, zo afficheert EYE Steven Spielberg. Een terecht omschrijving natuurlijk, want geen enkele cineast heeft gedurende zo’n lange periode zoveel mensen naar zoveel verschillende films weten te trekken. Maar misschien is de tweede omschrijving, die van meesterverteller, wel treffender. Want Spielberg was en is in de eerste plaats een briljant verhalenverteller: altijd geraffineerd, soms vernieuwend, vaak ontroerend.  

Spielberg was met Jaws (1974) de uitvinder van de blockbuster. En hoewel die film destijds als sensatiecinema werd weggezet, weten we nu dat het vermoedelijk ’s mans beste werk was. Jaws op het grote scherm is dan ook een verplicht nummer van het retrospectief, een ademloze en toch ook verrassend rijke thriller over mens versus natuur.

Een paar jaar eerder gaf Spielberg al een verduiveld clever visitekaartje af met de ongemeen spannende road movie Duel. Wie die film nog niet kent, moet zeker gaan kijken: Eye vertoont hem met muziek van Coparck. 
De lijst is niet compleet, en misschien is dat maar goed ook. Want 1941, Hook, Always en Amistad kunnen best gemist worden. Maar wat een erelijst: Close Encounters, Raiders of the Lost Ark, Saving Private Ryan, Schindler’s List, Jurassic Park, Munich.

Heel goed is ook dat EYE een selectie heeft gemaakt uit Spielbergs werk als producent. Onder de vlag van Amblin Entertainment gaf hij aanstormend talent als Robert Zemeckis (Back to the Future), Tobe Hooper (Poltergeist), Joe Dante (Gremlins) en jawel, Jan de Bont (Twister) een podium.

foto: regisseur van de grootste namen, zoals hier Tom Cruise (Paramount)

Eigenlijk is het ongelooflijk wat een man in één mensenleven kan bereiken. Een werkzaam leven dat nog niet voorbij is, want Spielbergs laatste, een bewerking van Roald Dahls The BFG wordt natuurlijk ook vertoond. Menno Meyjes, die het script van The Color Purple schreef, komt het startsein geven: een vertoning van E.T. the Extra-Terrestrial op 8 juli.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN