banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Minister Bussemaker heeft verrassing voor EYE

20 september 2016

Afgelopen vrijdag werd feestelijk het nieuwe Collectiecentrum van EYE in gebruik genomen. Minister van OCW Jet Bussemaker verrichtte de opening en had een verrassing meegenomen voor het filmmuseum. EYE krijgt vanaf 2017 structureel een miljoen euro extra voor digitale conservering.

Er was dus dubbel reden voor blijdschap aan de Asterweg in Amsterdam-Noord. Allereerst natuurlijk dat schitterende nieuwe pand, waarmee EYE voor het eerst in zeventig (!) jaar al haar verschillende deelcollecties onder hetzelfde dak kan onderbrengen. Dat zijn naast 60.000 films ook affiches, boeken, apparatuur, documentatie en digitale bestanden.

Naast depot is het Collectiecentrum ook een modern expertisecentrum waar een internationaal publiek van wetenschappers, filmmakers en studenten in staat is de collecties ter plekke te raadplegen. Een enorm verschil met de tijd dat het dagen duurde voordat films vanuit een van de afgelegen opslagfaciliteiten bij het museum arriveerden.

Met een ‘Eindelijk, het is gelukt!’ verwoordde directeur Sandra den Hamer het gevoel van opluchting dat moet leven onder de EYE-medewerkers. Maanden hebben zij gewerkt aan de complexe verhuizing van de collecties en de inrichting van het pand. Den Hamer: ‘Dankzij dit sobere maar uiterst functionele collectie- en expertisecentrum kunnen we de filmcollectie Nederland – van de allervroegste films tot de films die vandaag nog gemaakt worden – niet alleen veilig stellen maar ook beter toegankelijk maken.’

Ook Minister Bussemaker keek nadrukkelijk vooruit. ‘De toekomst zal ook voor de film grotendeels digitaal zijn. En daarom stel ik dit jaar én de jaren na 2017 extra geld ter beschikking om het filmerfgoed ook in het digitale tijdperk houdbaar, bruikbaar en zichtbaar te maken.’ Dit jaar ontvangt EYE van de minister nog eens acht ton, en daarna structureel een miljoen per jaar extra. 

De minister kreeg ook wat terug. Nadat ze had laten ontvallen dat haar favoriete film Julia van Fred Zinneman was, kreeg de bewindsvrouw de poster van dat klassieke liefdesdrama cadeau. Tenminste, een heel mooie kopie ervan. EYE heeft namelijk alleen een unicaat in de collectie en tja, die worden niet weg gegeven maar voor het nageslacht bewaard. 

 Minder iconisch maar veel praktischer dan EYE: het Collectiecentrum (Ton Söder)

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird