banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Monroe komt tot leven in Nieuwe Kerk

20 september 2016

Dit jaar zou ze negentig zijn geworden. Onder het motto Happy Birthday Marilyn! besteedt de Nieuwe Kerk in Amsterdam vanaf 1 oktober aandacht aan hét stijlicoon van alle generaties. In de biografische tentoonstelling, die luistert naar de naam 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw, komt de actrice weer tot leven.

Op 15 september 1954 stond Marilyn Monroe op een metrorooster in New York. De lucht die daaruit werd geblazen deed haar witte jurk opwaaien. De scène voor de komedie The Seven Year Itch van Billy Wilder werd opgenomen rond één uur ’s nachts en moest veertien keer worden overgedaan. Ruim honderd fotografen en een paar duizend toeschouwers keken toe en juichten iedere keer als de jurk de hoogte in ging. Alle moeite werd beloond: het werd een klassieke filmscène en een iconisch beeld.

De Nieuwe Kerk maakte in juni trots bekend dat het legendarische kledingstuk deel zou uitmaken van de tentoonstelling die op 1 oktober wordt geopend.

De witte jurk werd in 2011 door verzamelaar Ted Stampfer op een veiling gekocht voor ruim vijf miljoen dollar. Tot 1962 hing hij gewoon in de kast van de ontwerper, William Travilla, naast alle andere kostuums die hij voor Monroe had ontworpen. Dat waren er zoveel dat er op een gegeven moment sprake was van een Lost Collection. Na zijn dood in 1990 werd de garderobe toegevoegd aan de privécollectie van Hollywood-memorabilia van actrice Debbie Reynolds, die in 2011 tot een veiling besloot. De jurk was toen inmiddels ecru geworden, zo vertelde ze Oprah Winfrey.

Behalve de jurk zullen er op de tentoonstelling kleding, accessoires, documenten, foto's en filmfragmenten te zien zijn.

90 Jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw
is van 1 oktober tot 5 februari 2017 te zien in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam.

Marilyn Monroe in The Seven Year Itch / Twentieth Century Fox

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN