Gek van Oranje
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Naar college in Pathé Tuschinski

13 september 2017

Er staat natuurlijk een fraai podium voor dat doek in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. En met de ambiance is verder ook niks mis. Waarom niet eens college geven in een van de zalen van de fraaiste bioscoop van Europa? Dat gaat in september en oktober gebeuren. De organisatie is in handen van College-Club.

Docent Media- en Cultuurwetenschappen dr. Dan Hassler-Forest (Universiteit Utrecht) geeft op donderdag 21 september en dinsdag 31 oktober college in een van de zalen van Pathé Tuschinski. Het onderwerp van het eerste college: film, politiek en propaganda. Dr. Hassler-Forest zal uitleggen hoe fantasie en escapisme onze politieke ideeën kunnen beïnvloeden en hoe filmmakers een politiek standpunt kunnen innemen en de kijkers daarmee kunnen beïnvloeden. Denk daarbij aan het kapitalisme van Batman en Iron Man en de conservatiewe waarden en normen van Disney.

Het tweede college, op 21 oktober, zal gaan over de relatie tussen muziek en film. Hoe komt het dat muziekfragmenten uit bijvoorbeeld Jaws, Titanic, Star Wars en de James Bond-films inmiddels beroemder zijn dan de films zelf?

Dr. Dan Hassler-Forest heeft een achtergrond in film, televisiestudies en Engelse literatuur. Hij werkt al enkele jaren als lector mediastudies en Engelse literatuur. Van 2011 tot 2015 deed hij dat aan de Universiteit van Amsterdam, die hij in 2016 verruilde voor Universiteit Utrecht. In een interview in Folia (2016) legde hij waarom: ‘Ik zat aan de UvA bij Engelse taal en cultuur niet verkeerd, maar ik moest wel vaak uitleggen waarom ik precies mijn onderwijs en onderzoek, over populaire en genrefictie, deed. Het wordt niet altijd geassocieerd met literatuur, en boeken van Tolkien en Harry Potter zijn natuurlijk ook aanwezig op andere media. Daarom voel ik mij erg op mijn plek bij Mediastudies in Utrecht.’

Eerder dit jaar verzorgde Hassler-Forest een korte lezing voorafgaand aan de vertoning van Casino van Martin Scorsese in EYE (waar op dat moment een tentoonstelling over de regisseur te zien was).

Film: Behind the Scenes - Pathé Tuschinski, Reguliersbreestraat 26-34 in Amsterdam.
Donderdag 21 september (20.15-21.30 uur) en dinsdag 31 oktober (20.15-21.30 uur). Kaartjes kosten 30 euro per college en zijn verkrijgbaar via website www.college-club.nl

 

 

Grote zaal in Tuschinski / bioscoopgeschiedenis.nl / Dr. Dan Hassler-Forest / Universiteit Utrecht

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
9695_WILD_BANNER_HFN(240x180px)
Banner-HLIV-240x180
9694_BVHV_BANNER_HFN(240x180px)
BannerIjslandBende_2
vacature
17102.BARCO.HollandFilmNieuws.onlinebanner.v2