banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Nederlandse Oscar-stemmers versterken Academy

30 juni 2015

De Academy of Motion Pictures Arts & Sciences (AMPAS) ligt al een tijdje onder vuur. Teveel leden zouden blank, man en bejaard zijn. Dat kwam de Academy bij de laatste Oscaruitreiking weer op kritiek te staan, toen er amper vrouwen en minderheden onder de genomineerden waren. Het verklaart het forse aantal uitnodigingen aan potentiële nieuwe leden die de organisatie deze week de deur uit deed: 322.

Onder de gelukkigen dus ook drie Nederlanders. Het gaat om cameraman Hoyte van Hoytema (bekend van onder meer Interstellar en Her), editor Job ter Burg (Borgman, Oorlogswinter en Paul Verhoevens aanstaande Elle) en de Frans-Nederlandse kostuumontwerpster Jany Temime (Gravity, Skyfall). Van hen werkt alleen Ter Burg vanuit Nederland.

Veel bekende namen onder de overige geïnviteerden, als regisseurs Bong Joon-ho en François Ozon, acteurs Benedict Cumberbatch, Daniel Radcliffe en actrices Emma Stone, Felicity Jones en Rosamund Pike. Het komt zelden voor dat mensen een uitnodiging van AMPAS afslaan. Het totaal aantal Oscar-stemmers zit inmiddels boven de 6.000.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)