banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Niet te missen: Filmjaarboek 2016-2017

17 april 2017

Voor filmliefhebbers dé uitgave van het jaar: de nieuwe editie van het Filmjaarboek. In een oogopslag alle bezoekcijfers uit 2016 paraat. En worden er echt 268 filmprijzen uitgereikt in Nederland? HFN-lezers krijgen een leuke korting. Wel snel intekenen!

Als filmliefhebber/kenner wil het weleens vastlopen in je hoofd: wie won ook weer de Gouden Beer of de Gouden Palm vorig jaar, was het voor een Oscar genomineerde Ma Vie de Courgette eigenlijk een hit in Nederland en wat vonden de Volkskrant-lezers en critici de beste film van het jaar? Tuurlijk, kan allemaal op internet worden opgezocht. Maar met het nieuwe Filmjaarboek op je bureau of salontafel gaat het een stuk sneller.

Het jaarlijks verschijnende, meest complete filmnaslagwerk in Nederland behoeft nauwelijks toelichting. Ook in deze  editie staan alle titels die in 2016 in de bioscoop verschenen vermeld, aangevuld met  vier lange artikelen, waarvan het Jaaroverzicht van Karin Wolfs de meest informatieve bijdrage is. Belangrijkste thema in haar verhaal: de verhouding tussen waarheid en realiteit, zoals verbeeld in films als La La Land, Toni Erdmann, I, Daniel Blake en Hell or High Water. En vooruit, ook de best bezochte film in Nederland, Bridget Jones’s Baby, had een actueel tintje in de vorm van ‘nepnieuws’.

Floortje Smit analyseert het oeuvre van Paula van der Oest, een regisseur die al twintig jaar  een heel eigen filmweg bewandelt. In de zeer uiteenlopende titels, van grote producties als Tonio tot kleine, persoonlijke drama’s als Tiramisu, blijkt bij nadere beschouwing een rode draad te zitten.

Dat zich een rode draad bevindt in de rollen van Isabelle Huppert is niet echt een onthulling. Al sinds haar filmdebuut in 1972 speelt de frêle maar zeer gedecideerde Franse actrice gesloten, getroebleerde en mysterieuze vrouwen (haar filmografie telt inmiddels 132 rollen). Voor Huppert was 2016 een topjaar, met een spraakmakende en ook controversiële rol in de wraakthriller Elle (waarvoor ze een Golden Globe won begin dit jaar) en L’Avenir, waarin ze heel voorzichtig een kwetsbaarder kant van zichzelf liet zien. Belinda van de Graaf had voor haar portret van Huppert een interview met de 64-jarige actrice.

In het artikel over het aantal filmfestivals in Nederland komen veel cijfers voorbij. Zijn er te veel filmfestivals inmiddels (in april alleen al 26!)? Een vraag die Joost Broeren-Huitenga probeert te beantwoorden door de Festival Atlas van Harry van Vliet te analyseren. Leukste feitje: er zijn 268 filmprijzen, verdeeld over 61 verschillende categorieën en over 44 filmfestivals. Van Vliet: ‘Je moet in het Nederlandse filmlandschap wel heel erg je best doen om géén prijs te winnen.’

Zoals altijd is er weer veel zorg besteed aan de volledigheid van de credits: alle uitgebrachte titels zijn voorzien van de namen van acteurs en technici, bezoekcijfers, soundtracks, de juiste beeldverhoudingen (de zogeheten 'aspect ratio') en dvd-gegevens. Voor de inhoudelijke besprekingen werd een beroep gedaan op een keur aan schrijvers die afkomstig zijn uit verschillende takken van journalistiek en het filmbedrijf.

Het Filmjaarboek 2016-2017 - Stichting Filmuitgaven, Amsterdam - Uitgave:  Amsterdam University Press - 304 pagina's - prijs: € 27,50 

Korting voor HFN-lezers!
Holland Film Nieuws-lezers krijgen 7.50 euro korting op het Filmjaarboek 2016-2017 als ze snel (dus vóór 22 april) een mailtje sturen aan  Ilonavgs@gmail.com. Maak daarin duidelijk melding als HFN-nieuwsbrieflezer het Filmjaarboek 2016-2017 voor twintig euro te willen bestellen (excl. verzendkosten).

 

 

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN