banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Nieuwe browserdienst van Popcorn Time uit de lucht

21 oktober 2015

Popcorn Time haalde in korte tijd meerdere keren het Nederlandse nieuws. Zo kwam gisteren naar buiten dat nieuwe browservariant die de illegale streamingdienst afgelopen week lanceerde al weer uit de lucht was gehaald. Deze variant, waarmee  het mogelijk was om films direct in je browser te openen zonder ze te downloaden, werd al binnen 48 met succes bestreden door Motion Pictures Association America, de filmbranche organisatie uit de VS. 

Verder liet Tim Kuik, directeur van piraterijbestrijder Stichting Brein, gisteren bij BNR weten dat het hem niet zou verbazen als filmbedrijven binnenkort individuele Popcorn Time gebruikers gaan beboeten. In andere landen gebeurt dit al, bijvoorbeeld Denemarken. Het geven van boetes aan individuele gebruikers roept veel discussie op. Daarin draait het onder meer om schending van privacy. Overigens heeft BREIN eerder laten weten juist niet de individuele gebruikers aan te willen pakken. BREIN geeft niet de voorkeur aan piraterijbestrijding in de vorm van boetes, maar ziet liever handhaving waarbij gebruikers bewust worden gemaakt van legale alternatieven. In het overleg tussen brancheorganisaties en de overheid, dat dit najaar concrete vormen aanneemt, adviseert BREIN de filmbranche.

Mogelijk verwees Kuik met zijn uitspraak bij BNR naar de voorbereidende antipiraterij acties die filmdistributeur Dutch Film Works (DFW) momenteel zegt te treffen. DFW wil  wel schadeclaims bij individuele gebruikers neerleggen, zo liet het bedrijf via de NOS weten. Dat verwacht de distributeur in samenwerking met andere filmbedrijven nog eind dit jaar of begin volgend jaar te kunnen realiseren.

Dat DFW er op is gebrand om Popcorn Time flink dwars te zitten, bleek onlangs nog toen het bedrijf liet weten het logo en de merknaam van Popcorn Time in de Benelux -dat tot hun verbazing nog vrij bleek te zijn-  te hebben vastgelegd (zie bericht op www.nu.nl). Volgens het bedrijf is het geen gerichte actie om piraterij te bestrijden, maar kan het wellicht wel van pas komen bij eventuele, toekomstige rechtszaken.

 

 

Update 22 oktober 2015

Nederlandse student in Duitsland krijgt Popcorn Time-boete van 1090 euro.
Lees verder in nieuwsbericht van RTL Nieuws

Popcorn Time-gebruikers schikken met filmmakers.
Lees verder op NU.nl

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px