banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Nouchka van Brakel viert jubileum in EYE

02 mei 2016

Nouchka van Brakel zit vijftig jaar in het regievak. En om dat te vieren organiseert EYE op 18 mei een seminar rond de jubilaris. Terecht, want Van Brakel was in haar vakgebied vaak de eerste.

Nouchka van Brakel – A Female Point of View luidt de titel van het seminar dat op 18 mei in EYE plaatsvindt. ’s Avonds wordt ter afsluiting haar drama Van de koele meren des doods vertoond.

Van Brakel was in 1964 de eerste vrouwelijke filmmaker die afstudeerde aan de Filmacademie. Ze debuteerde in 1975 als een van de vier regisseurs van Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming. In 1977 verwierf ze bekendheid met Het debuut, een drama waarin Gerard Cox seks had met een veertienjarig meisje, opvallend gespeeld door de toen zestienjarige Marina de Graaf. De film deed veel stof opwaaien.

In 1979 zorgde Van Brakel opnieuw voor ophef met Een vrouw als Eva. Daarin stond voor het eerst in de vaderlandse cinema een lesbische relatie centraal. Monique van de Ven ruilt echtgenoot Peter Faber in voor de vrijgevochten Liliane, een rol van de inmiddels overleden actrice Maria Schneider.

In 1982 verscheen Van de koele meren des doods, een succesvolle verfilming van de gelijknamige klassieke roman van Frederik van Eeden uit 1900. Renée Soutendijk vertolkte op overtuigende wijze een getroebleerde vrouw die na een ongelukkig huwelijk wegloopt, in de prostitutie belandt en aan morfine verslaafd raakt.
Van de koele meren des doods besluit het seminar op 18 mei en wordt in aanwezigheid van de regisseur, cast en crew vertoond.

Daarna maakte Van Brakel nog drie films: Een maand later (1987), Aletta Jacobs: Het hoogste streven (1995) en De vriendschap (2001).

Tijdens het seminar praten onder anderen voormalig NOS-journaliste Margriet Brandsma en hoogleraar Filmwetenschappen Patricia Pisters met Nouchka van Brakel over haar films en inspiratiebronnen. Het seminar is georganiseerd door EYE, de Nederlandse Filmacademie en de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam School for Cultural Analysis/Mediastudies).

Seminar Nouchka van Brakel - A Female Point of View, 18 mei van 13.00 tot 17.00 uur in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam.

Foto: Renée Soutendijk in Van de koele meren des doods.

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180