banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

NVBF viert eeuwfeest en brengt jubileumboek uit

20 februari 2018

NVBF-voorzitter Winnie Sorgdrager met Ad Westrate, Philipp Wolff, Wil van Dommelen en Henk Camping

Afgelopen zaterdag 17 februari verzamelde een groot aantal genodigden zich in Theater Amsterdam om het eeuwfeest van de NVBF te vieren. Het werd een avond vol herinneringen aan vervlogen tijden. Het zaalprogramma werd gepresenteerd door Freek de Jonge.

De eerste exemplaren van het indrukwekkende boek 100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland werd door NVBF-voorzitter Winnie Sorgdrager overhandigd aan Ad Westrate (CineCity Vlissingen), Wil van Dommelen (voorheen Jogchem's Theaters), Philipp Wolff (voorheen Bioscooponderneming Wolff) en Henk Camping (voorheen Filmtheater 't Hoogt).

Het boek is een bijzonder naslagwerk waarin de hele geschiedenis van de bioscoop in Nederland aan bod komt. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de ontwikkelingen die de vereniging door de jaren heen hebben beziggehouden, zoals het btw-convenant, de Commissie Nieuwe Zaken en de opkomst van de televisie. Ook wordt er voor het eerst uitvoerig stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen die deze had voor het bioscoopbedrijf. 

Aan het naslagwerk, een uitgave bestaande uit 324 pagina’s, werkten maar liefst vijfendertig auteurs mee, variërend van leden en medewerkers van de vereniging tot onderzoekers aan diverse universiteiten en andere experts. De hoofdredactie werd verzorgd door Frans Westra. Beeldredacteur Roloff de Jeu slaagde er in, onder meer via de archieven van EYE, om vele beeldpareltjes boven water te krijgen.

De verkoopprijs van het boek is 39,50 euro. Leden van de NVBF ontvangen een exemplaar van het boek cadeau.

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek mag HFN een exemplaar weggeven. Om in aanmerking te komen voor het boek moet antwoord worden gegeven op de volgende vraag: Welke film stond er op de cover van het eerste nummer van Holland Film Nieuws dat in december 1994 verscheen?

Stuur het antwoord voor 6 maart aanstaande naar quiz@hollandfilmnieuws.nl.

In Holland Film Nieuws #140 ( editie februari) staat een interview met  de hoofdredacteur van het boek, Frans Westra. Dat interview is hier terug te lezen.

Foto's Jelle Draper

 

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie