banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Opnieuw onderscheiding voor Leonard Retel Helmrich

16 mei 2016

Een nieuwe eer voor een van Nederlands meest bekroonde documentairemakers. Leonard Retel Helmrich ontvangt morgen op het filmfestival van Cannes een speciale onderscheiding van het Artisan Festival International. Dit is een mondiale organisatie die jaarlijks in Cannes een aantal filmmakers in het zonnetje zet die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan films of liefdadigheid. Retel Helmrich krijgt de prijs voor zijn schoolmakende filmstijl.

Leonard Retel Helmrich (Tilburg, 1956) werkt met de zelf ontwikkelde techniek van de single shot cinema. Dit is een continue, vloeiende take waardoor hij zich midden in de handelingen kan bevinden en naderhand zo weinig mogelijk montage hoeft toe te passen. Dit verhoogt het realisme in zijn films, maar zorgt tevens voor een haast poëtische sfeer.

Het stelt Retel Helmrich ook in de staat met minimale middelen onder zeer moeilijke omstandigheden uit de voeten te kunnen. Zoals in Indonesië, waar hij zijn magnum opus draaide, de trilogie Stand van de Zon, Maan en Sterren. Hierin volgde hij drie generaties van een familie in de sloppenwijken van Jakarta.

Hij won er tot twee maal toe de hoofdprijs op het IDFA mee, alsmede twee maal de documentaireprijs op Sundance. Inmiddels is de cineast ook toegetreden tot de Academy of Motion Picture Arts and Sciences en mag hij meestemmen voor de Oscars.

foto: Sundance-baas Robert Redford plus Retel Helmrich en zijn producent Hetty Naaijkens (Scarabee Films)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird