banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Optimisme en zorg bij presentatie jaarcijfers

10 januari 2017

Hajo Binsbergen presenteert de jaarcijfers in Tuschinski

Groei, vernieuwing en innovatie van bioscopen en filmtheaters waren de kenmerken van bioscoopjaar 2016. Vandaag werden de jaarcijfers van de branche gepresenteerd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NVBF en de FDN in Tuschinski, Amsterdam. Opnieuw werden er meer films bezocht in 2016 en nam het aantal stoelen toe. Tevredenheid alom dus, al zit de Nederlandse film in een dip.

Enkele cijfers die vandaag in Tuschinski bekend werden gemaakt: het filmbezoek groeide met 3,66 procent en de recette met 4,28 procent, wat deels voortvloeide uit het feit dat ticketprijzen een half procent zijn gestegen. De drie best bezochte films waren Bridget Jones’s Baby (1.191.000 bezoekers), Finding Dory (1.082.000) en The Secret Life of Pets (1.024.000).

Dan de Nederlandse film. Het bezoek liep terug met een fikse 32 procent, van 6,2 miljoen verkochte kaartjes naar 4,1 miljoen. Dat is een daling van het marktaandeel van 18,83 procent naar 12,26 procent. In de top 20 van best bezochte films van 2016 staat maar één Nederlandse titel: Soof 2 op plek 12, met 542.000 bezoekers. Zestien films verkochten meer dan 100.000 tickets.

De voorzitter van de NVBF, Winnie Sorgdrager, onderkent de zorg over de Nederlandse film. Ze riep alle relevante partijen uit de sector op tot constructief overleg. Hajo Binsbergen sprak ondertussen de hoop uit dat de aanstaande lancering van zoekplatform Film.nl kan bijdragen aan het beteugelen van de piraterij.

Toch kijkt de branche vooral tevreden terug. Als er een woord van toepassing is op bioscoopjaar 2016, dan is het investering. In twaalf maanden tijd zijn er ruim 50 filmzalen geopend, samen goed voor 9.500 nieuwe stoelen. Daarnaast werd er fors ingezet op technologische vernieuwing bij zowel bioscopen als filmtheaters. Laserprojectie, Dolby Atmos, VIP-concept: een filmpje pikken wordt steeds meer genieten.

Kinepolis liet de grootste zalengroei zien met nieuwe bioscopen in Breda, Dordrecht en Utrecht. Vue opende een nieuwe multiplex in Alkmaar; Pathé breidde uit in Zwolle en CineMec kon in Nijmegen een nieuw filiaal openen.

Ook kleinere ondernemingen als Kok in Harderwijk (CinemaxX) en die van de familie Lambregts in Bergen op Zoom (Kiek in de Pot) zetten mooie complexen neer. Filmtheater KINO opende met veel succes in de Rotterdamse binnenstad en Maastricht kreeg een schitterende Lumière terug.

Schermpresentatie jaarcijfers

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN