banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Pathé steunt uitbreng Spinoza-documentaire

27 augustus 2015

Een documentaire over de grote Nederlandse 17de eeuwse denker Spinoza wordt volgende maand met steun van bioscoopconcern Pathé in dertien theaters uitgebracht. Opvallend, omdat de bioscoopketen zich normaal gesproken niet bezighoudt met distributie.

Maar voor Spinoza, een vrije denker maakt het concern een uitzondering. Directeur Lauge Nielsen vindt de film passen in het beleid van Pathé om scholen tegen gereduceerd tarief educatieve films te laten kijken. ‘We geloven echt dat deze documentaire een publiek verdient. Soms is het, ook als commercieel bedrijf, je taak om je hard te maken voor een niet zo lucratief project waar je in gelooft.’

Bij het grote publiek is nauwelijks bekend wie de Nederlandse filosoof Baruch Spinoza (1632-1672) was en wat zijn gedachtewereld vandaag de dag betekent. Hij was een van de eerste denkers die betoogde dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen de vrijheid moet krijgen te geloven, te denken en te zeggen wat hij of zij wil. Regisseur Robin Lutz maakte voor Spinoza, een vrije denker gebruik van documentairebeelden, 3D-animatie en speelfilmelementen om te laten zien wat Spinoza’s gedachtegoed betekent voor onze huidige maatschappij.

foto: 17de eeuws gedachtengoed in 21ste eeuwse theaters (Pathé)

De wereldpremière van Spinoza, een vrije denker vindt 16 september plaats in bioscoop Buitenhof in Den Haag.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Dorst_HFN