banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Phantom Thread exclusief op 70mm in EYE

21 februari 2018

EYE houdt de traditie van de 70mm-projectie levend. Na vorig jaar Dunkirk te hebben vertoond in het analoge breedbeeldformaat, is nu Phantom Thread aan de beurt. De nieuwste film van regisseur Paul Thomas Anderson zal vanaf 1 maart op 70mm te zien zijn in het Amsterdams instituut. EYE heeft daarmee de enige analoge kopie in de Benelux.

Paul Thomas Anderson is een verklaard liefhebber van breedbeeld. Zo nam hij The Master zelfs op met 70mm camera’s. Dat was geen optie bij Phantom Thread. Het kostuumdrama over een fictieve modeontwerper werd volledig opgenomen in de relatief benauwde ruimtes van een bestaand woonhuis. Anderson had daar geen ruimte voor een extra grote camera of de aanvullende belichting die essentieel is voor 70mm. In plaats daarvan koos hij ervoor om 35mm analoge film op te blazen naar 70mm. De meer ‘korrelige’ beeldkwaliteit die dat opleverde past volgens de regisseur perfect bij een film die in essentie over stoffen gaat.

Paul Thomas Anderson is een van de drie regisseurs van naam die een kruistocht voeren tegen het ‘te perfecte’ digitale beeld van de huidige generatie filmcamera’s. Voor Phantom Thread voerde hij maandenlang cameratests uit om de cleane look van kostuumdrama als The Crown te kunnen vermijden. Ook Christopher Nolan, Zack Snyder en Quentin Tarantino streven er naar om analoge breedbeeldfilm in gebruik te houden. Door een actie van Tarantino werden er in de VS diverse bioscoopzalen geschikt gemaakt voor 70mm-projectie, en Nolan bracht Dunkirk zelfs uit in 125 70mm-prints.

Voorvechter voor analoog: Paul Thomas Anderson op de set van Phantom Thread / UPI

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN