banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Pirates

17 mei 2016

Nee, niet Johnny Depp en kornuiten, maar mensen die de filmindustrie nietsvermoedend naar de knoppen helpen. Waar kan mijn column beter over gaan dan over het grootste gevaar voor onze mooie industrie. 

Hebben jullie ook zoveel moeite om je omgeving ervan te overtuigen dat downloaden niet oké is? Wat ik ook voor argumenten aandraag, het gaat er niet in. Ik krijg reacties dat ik voor eigen parochie preek, dat wij als industrie te laat hebben gehandeld en dat ze er best voor willen betalen maar dan tegelijk met Amerika en alles op één abonnement. Ga er maar aan staan. Op zich valide argumenten al heb ik op de meeste punten (inmiddels) een passend antwoord. Helaas eindigt zo'n gesprek toch vaak met de mededeling: dit is het internet, dit is hoe onze generatie werkt, deal with it. Pittige conclusie. Ook komt de vergelijking met Free Record Shop, V&D en Scapino regelmatig om de hoek maar helaas beseft men niet dat die ketens kapot zijn gegaan aan een legaal alternatief namelijk online shoppen. En dat wij hier vechten tegen illegale praktijken. Het is een gevecht tegen een kracht die we met ons huidige arsenaal niet kunnen verslaan. 

Het systeem is verrot. Een hele (mijn) generatie is opgegroeid met de mogelijkheid dat muziek en film gratis via internet te krijgen is. Voor de generatie daarna geldt dit nog meer aangezien de mogelijkheden alleen maar groter en toegankelijker zijn geworden. Het is tegenwoordig normaal om films en series gratis te consumeren, hoe idioot dat ook klinkt. Er is geen verbinding meer met het illegale aspect. En zolang een meerderheid van de bevolking het normaal blijft vinden zal er niks veranderen. Een gedachte om moedeloos van te worden. Vooral als je bedenkt dat we de rigide politiek mee moeten krijgen om rigoureus dingen te veranderen, namelijk het introduceren van boetes. Dat gaat nog jaren duren. Ik hoop met heel mijn hart dat onze industrie het vet op de botten heeft om dat geduld op te kunnen brengen. En dat er in de tussentijd creatieve pogingen tot alternatieven komen die aan slaan bij het publiek. 

Maar een beter milieu begint bij jezelf, dus laten we allemaal die discussies met onze omgeving aan blijven gaan en blijven vechten tegen de norm. Ik had niet gedacht dat ik deze Feyenoord-kreet ooit in de mond zou nemen maar.... hand in hand kameraden ....tegen piraterij!

 

lees meer

Riet Zegers

Riet Zegers is uitgever van Holland Film Nieuws en verantwoordelijk voor de eindredactie en advertentieverkoop. Met haar bedrijf Filmplan verzorgt zij de programmering van diverse bioscopen en filmtheaters door het hele land. Daarnaast houdt Filmplan zich bezig met een breed scala aan filmgerelateerde projecten (o.a. het uitgeven van het adresboek).
Website www.filmplan.nl / Linkedin riet-zegers

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)