banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Popcorn Time duikt weer op

04 februari 2016

Vandaag is Popcorn Time Online gelanceerd. Het eerder offline gehaalde Popcorn Time wordt met deze vernieuwde versie opnieuw benaderbaar maar nu als browservariant. Het wordt gebruikers hiermee nog gemakkelijker gemaakt om illegaal content te streamen.

Niet lang nadat Popcorn Time afgelopen september offline werd gehaald door de Motion Picture Association of America (MPAA) kondigde de illegale streamingsdienst aan weer terug te zullen keren. Inmiddels is de dienst opnieuw benaderbaar, nu onder de naam Popcorn Time Online. Het betreft een browservariant die voorzien is van Torrents Time waarmee het ip-adres van gebruikers geheim blijft. Deze anonimiteit maakt het lastig om gebruikers aan te pakken. Verder maakt Popcorn Time Online het illegaal streamen nog gemakkelijker omdat de broncodes openbaar zijn gemaakt via de site Github. Dat betekent dat iedereen deze codes kan downloaden en daarmee een kloon van het programma op zijn of haar eigen website kan hosten.

popcorn time online

Het feit dat Popcorn Time niet langer op een enkele server of site staat, maar via duizenden individuele websites te bereiken is, maakt het lastig om Popcorn Time te stoppen. Het afgelopen half jaar is de dienst weliswaar flink aangepakt (de MPAA wist Popcorn Time eind vorig jaar offline te halen, in Europa werden gebruikers geconfronteerd met boetes en schikkingen en ook in Nederland wist auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN gebruikers aan te pakken). Echter, de komst van Popcorn Time Online laat zien dat het niet makkelijk is om de illegale dienst definitief te verslaan. Het motto van de makers is om steeds opnieuw en in nieuwe varianten op te duiken. Verder maakt de inzet van BITTorrents de piraterijbestrijding lastig. Al wordt Popcorn Time offline gehaald, dan nog blijven de daaraan gekoppelde duizenden websites met hun illegale content bestaan.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie