banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Producenten dagen de staat inzake illegaal downloaden

08 maart 2017

Een groep Nederlandse film- en televisieproducenten heeft gisteren een dagvaarding aan de Nederlandse staat gestuurd. Ze willen dat de overheid steviger optreedt tegen illegaal downloaden.

De financiële schade van film- en tv-producenten wordt dagelijks groter. Sinds april 2014 is het illegaal downloaden van films, series, muziek en boeken verboden. Tot dat oordeel kwam het Europese Hof dat tevens verklaarde dat Nederland de auteursrechten online beter moet beschermen.

Vooralsnog onderneemt de overheid niks tegen illegaal downloaden. NRC meldt vandaag dat als de producenten in deze zaak gelijk krijgen, ze een schadeprocedure starten. Het te eisen bedrag is nog niet bekend. Met het geld willen ze een nieuw productiefonds oprichten ter ondersteuning van de creatieve sector.

De producenten probeerden al eerder schade op de staat te verhalen. In februari vorig jaar stuurden ze een brief aan het ministerie van Veiligheid en Justitie, waarin ze een schadevergoeding van ruim een miljard euro eisten. De staat bleek toen niet bereid om rond de tafel te gaan zitten.

De filmsector zelf heeft inmiddels wel maatregelen tegen illegaal streamen en downloaden genomen. Eind januari ging Film.nl van start, een gratis zoekmachine voor onder meer bioscoopfilms, series en on demand content. De consument kan hier eenvoudig zien hoe en waar hij zijn film of serie naar keuze legaal kan verkrijgen of gaan bekijken.

 

List Challenges / IMDb Top 1000 Movies of all Time

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN