banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Rechter in BREIN zaak stapt naar Europees hof

05 oktober 2015

Naar aanleiding van een lopende zaak van Stichting BREIN  (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) tegen Filmspeler.nl, vraagt de rechter om een oordeel van het Europees Hof. Filmspeler.nl biedt voorgeprogrammeerde mediaspelers aan waarmee het consumenten gemakkelijk wordt gemaakt om illegale content te streamen.  De rechtbank vraagt het Europees Hof om te bepalen of streamen uit illegale bron nu wel of niet onrechtmatig is. Dat maakte BREIN vrijdag bekend. 

Er zijn verschillende voorgeprogrammeerde mediaspelers te koop. Met zogenaamde ‘add-ons’  wordt doorgelinkt naar illegale streams van films, series, sportwedstrijden of muziek. BREIN stelt dat streamen uit illegale bron onrechtmatig is  omdat, zoals op haar website staat, het  “illegaal gebruik aanmoedigt, bevordert en faciliteert.’ Filmspeler.nl  vindt dat het wel is toegestaan omdat het valt onder een wettelijke uitzondering, namelijk het maken van technisch noodzakelijke tijdelijke kopieën. Bij streamen wordt altijd een tijdelijke kopie opgeslagen op de PC van de consument. Volgens BREIN zijn tijdelijke kopieën alleen toegestaan als er rechtmatig gebruik wordt gemaakt van content, met andere woorden: wanneer de belangen van de rechthebbenden en verdere normale exploitatie niet geschaad worden. Daarnaast vraagt de rechter een oordeel over de vraag of streamen al dan niet een vorm van downloaden is.

BREIN zegt het toe te juichen dat de rechter ‘vragen van uitleg’ stelt aan het Europees Hof. Tot nog toe bestond er geen jurisprudentie waarin het Europees Hof zich hierover uitspreekt. Mogelijk kan er nu wel een precedent ontstaan.

Zie hier het nieuwsbericht van BREIN 

 

 

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN