banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Regeling voor kindacteurs versoepeld

27 januari 2016

De regeling voor kinderen die meedoen aan culturele producties wordt versimpeld en versoepeld. Maandag werd bekend dat minister Asscher van Sociale Zaken bij het opstellen van de nieuwe richtlijn, heeft geluisterd naar het protest van onder meer de filmwereld. 

Het verbod op kinderarbeid geldt voor kinderen onder de dertien jaar. Met de zogenaamde 'regeling voor kunstkinderen' kan een ontheffing worden aangevraagd voor kinderen die meewerken aan culturele en artistieke producties zoals film. Nu mogen kinderen niet meer dan twaalf dagen per jaar werken of 'in zeer uitzonderlijke gevallen' maximaal vierentwintig dagen per jaar.

Vorig jaar deed de minister een voorstel om deze regeling duidelijker en strenger toe te passen en het aantal werkdagen tot maximaal achttien dagen terug te brengen, ongeacht de sector. Dat kon rekenen op hevig verzet vanuit de culturele sector, maar vooral uit de filmwereld: het zou het kunnen realiseren van de succesvolle Nederlandse jeugd- en familiefilm onmogelijk maken. 

Kindacteurs regeling jack bestelt broertjeJack bestelt een broertje

Met de maandag bekend gemaakte richtlijn die per 1 april aanstaande in gaat, mogen kinderen voortaan vierentwintig dagen optreden. Essentieel verschil met het eerste voorstel is dat repetities en audities niet meer worden mee gerekend als optreden. Verder verschilden de regels per sector, voor film en musical waren de regels verschillend. Nu zijn ze voor alle sectoren in de culturele wereld gelijk gesteld.

Voor kinderen onder de zeven jaar zijn de regels wel strenger: die mogen maximaal zes dagen per jaar mee doen aan een productie. 

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/01/asscher-meer-mogelijkheden-voor-kunstkinderen

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2016-3258.html

 

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Banner_USHIO240x180
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px