banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

ROBBY

14 juni 2016

Kort na mijn vorige column (lees hier) is het effect van dat onderwerp pijnlijk dichtbij gekomen. Mijn vingers branden van verlangen naar het schrijven van een vervolg maar het is in veel opzichten nog te vroeg om te reflecteren. Dus ik zat al vroeg in mijn prille columnistencarrière zonder inspiratie en de deadline kwam snel dichterbij. Toevallig had ik afgelopen zondag een middag gepland voor de tentoonstelling van Robby Müller en voor Elle. Een van de twee zou mij op voorhand voldoende inspiratie moeten geven voor 300 woorden. En zo geschiedde gelukkig. Aangezien het not done is om elkaars film en public af te branden ( wat dan vervolgens wel wordt gedaan in de wandelgangen, vooral in die van Tuschinski na een première), kies ik qua onderwerp van deze column voor Robby Müller. 

Aanvankelijk voelde de tentoonstelling afstandelijk. Ik keek naar de beelden en las de teksten en voelde weinig. Het kreeg voor mij pas schwung toen ik langs de filmpjes liep van grote cineasten ( Jarmusch, Wenders, Von Trier) die vertelden over hun samenwerking met Müller. Niet alleen interessante inzichten voor een cinefiel maar ook anekdotes over zijn werkwijze en over de man zelf. Dat hij altijd met licht aan het klooien was bijvoorbeeld. Het maakte niet uit waar, ook al was hij bij iemand te gast. Dan deed hij doodleuk de gordijnen een beetje meer open of hing een doek over een lamp. Heerlijk.

Al deze informatie op de heenweg door de expositie zorgde voor een heel ander licht op de fragmenten op de terugweg. Waar de scènes in het begin nog wat kaal over kwamen, zag ik nu opeens zijn hand en kwamen de beelden letterlijk tot leven. Vooral de scènes met de doorkijkspiegel uit Paris, Texas. Ik vond die al erg sterk, ook toen ik ze aan het begin van de tentoonstelling bekeek. Maar aan het eind, rijker door alle achtergrondinformatie, was ik blown away. 

De expositie heeft enorm mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd naar het werk van Robby Müller en heeft mij niet alleen geïnspireerd voor deze column maar ook het terugkijken van films waaraan hij heeft gewerkt. Barfly, Breaking the Waves, Dead Man, Paris, Texas; prachtige films maar na deze zondagmiddag in EYE Amsterdam kan ik niet wachten om ze nog eens, met andere ogen, te bekijken. Wat meer kan een expositie doen?

 

 

 

lees meer

Thomas FransmanThomas Fransman is Hoofd programma & communicatie bij het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis. Tot eind 2016 was hij werkzaam bij filmdistributeur Lumière als manager theatrical, na eerder voor ABC en Entertainment One gewerkt te hebben. Sinds kort schrijft hij op persoonlijke titel columns voor de nieuwsbrief van HFN. Daarin kan hij zijn liefde voor het bewegende beeld en het geschreven woord combineren, plus af en toe wat stoom afblazen.
Twitter: @thomasfransman / Linkedin: /thomas-fransman

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)