banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Rol bioscopen bij filmomzet groeit nog steeds

04 juni 2015

Het bioscoopbedrijf op z’n retour? Niet zo snel. Ondanks de groei van digitale filmdiensten wordt de omzet verkregen via bioscopen alleen maar groter. Dat stelt het gezaghebbende Global Entertainment and Media Outlook-onderzoek van PriceWaterhouseCoopers.

Volgens het accountantsbedrijf droegen wereldwijd de bioscopen in 2014 43% bij aan de totale omzet (van 85,4 miljard dollar) van de speelfilmsector. Dat cijfer zal de komende vijf jaar groeien naar 46%, oftewel een bruto box office 104,6 miljard dollar. Groei zit vooral in China, met zijn 14,5%, en Latijns Amerika, maar ook in de VS zal de toename substantieel zijn: ruim vier procent.  

Andere opvallende conclusies uit het onderzoek zijn dat wereldwijd de lokale productie van speelfilms de omzet zal doen vergroten, ten nadele van Hollywood. China’s box office zal die van de VS benaderen (rond de 8 miljard dollar in 2019). En de fysieke home video markt blijft krimpen, terwijl het elektronische aanbod van home video via streaming en andere online content in vijf jaar tijd zal verdubbelen. Geen verrassingen daar.  

Bron: NVF 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Dorst_HFN