banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Stadhuis Rotterdam vertoont filmklassiekers

01 maart 2018

Ruim honderd jaar geleden startte Abraham Tuschinski zijn bioscoopconcern door in Rotterdam Thalia te openen. Om daar stil bij te staan zal het stadhuis van Rotterdam in samenwerking met Stichting Stadsmuziek een reeks zwijgende filmklassiekers vertonen. Chaplins The Kid wordt op 7 maart de eerste.

Feitelijk opende Thalia al in 1911 maar dat mag natuurlijk de pret niet drukken. Poolse vestenmaker Abraham Tuschinski was onderweg naar Amerika in Rotterdam blijven hangen. In de havenstad ontpopte hij zich tot succesvol entrepeneur. Maar liefst vijf bioscopen opende Tuschinski er in de jaren tien en twintig van de vorige eeuw, waarna hij in Amsterdam aan de slag ging met het theater dat zijn naam voor altijd zou vestigen. In Rotterdam resteert alleen nog het gebouw van Thalia.

Stichting Stadsmuziek organiseert allerlei culturele evenementen in Rotterdam. Voor de reeks zwijgende filmklassiekers wordt in de Burgerzaal van het stadhuis zoveel mogelijk een typische voorstelling uit de jaren twintig nagebootst. Dat betekent live begeleiding door het Ensemble Houdin plus het bespelen van het historische Standaartorgel van de zaal.

Voorafgaand aan The Kid (#99 van IMDb’s top 100) houdt Jacques Börger van Museum Rotterdam een lezing over Abraham Tuschinski. Ook zijn er historische voorfilms te zien. Toegang is gratis, maar reserveren is wel verplicht. De serie filmconcerten wordt een maand later voortgezet met The Hunchback of Notre Dame met Lon Chaney op 12 april.

Charlie Chaplin en Jackie Coogan in The Kid / Criterion

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird