banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Student onderzoekt de witheid van Hollywood

04 mei 2016

De ophef over de vermeende ‘witheid’ van de Oscars was groot dit jaar. Maar hoe wit waren die Oscars, en in het verlengde daarvan Hollywood, nou écht? Kevin Damstra zocht het uit.

Twee jaar op rij geen enkele nominatie voor een zwarte acteur voor een Academy Award. Het was hét thema van de Oscars dit jaar. Een aantal zwarte sterren besloot tot een boycot,  anderen werden gedwongen stelling te nemen in deze discussie en iedereen keek reikhalzend uit naar wat Oscar-presentator Chris Rock met het onderwerp zou doen.

Maar waren dit Oscars eigenlijk echt wel zo wit? Harde cijfers bleken niet voorhanden. Dus besloot de 24-jarige Kevin Damstra, student Creative Media and Game Technologies aan de Hogeschool Rotterdam, tot een onderzoek. ‘Ik houd van logica en dan wil je harde cijfers’, vertelde hij aan de NRC. Hij ontwierp de website cntrst.exposed en kwam van ruim 22.000 films te weten hoe wit die zijn. Dat deed hij door castingfoto’s van 60.000 acteurs van de filmwebsite The Movie Database  te downloaden en die door een gezichtsherkenningsprogramma te halen.

Op de homepage van de site valt meteen op dat superheldenfilms hoog scoren wat betreft het percentage witheid: Deadpool (88%), Captain America: Winter Soldier (87%) en Batman v Superman: Dawn of Justice (87%).

In de sectie Popular (History) scoren alleen 12 Years a Slave en The Grandmaster onder de 85%, namelijk 61% en 20%, maar ook hier worden de meeste titels, zoals The Imitation Game, The King’s Speech en het dit jaar voor een Oscar genomineerde Spotlight, door witte acteurs gedomineerd.

In de categorie Foreign is het Nederlandse koloniale drama The Price of Sugar (Hoe duur was de suiker) van Jean van de Velde, met 67% weer aan de lage kant.

Maar The Revenant honderd procent wit? Daar komen toch best veel indianen in voor? Ja, maar van hen staan geen foto’s op The Movie Database en de hoofdrolspelers zijn allen wit, ‘maar inderdaad honderd procent accuraat is de website niet’, geeft Damstra toe. Op de site worden de gegevens van 200 films getoond. Hij denkt erover nog uit te breiden met tv-series, of  met de witheid-percentages per filmstudio.

 

Foto: 12 Years a Slave / Independent Films

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie