banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Tentoonstelling over werk Robby Müller geopend

04 juni 2016

Vanaf vandaag te zien in EYE: Master of Light – Robby Müller. Aan de hand van veel filmfragmenten, interviews en persoonlijke bezittingen komt het beeld naar voren van een avontuurlijke cameraman die het experiment niet uit de weg ging en als geen ander gebruik maakte van het aanwezige licht.

Het is de eerste tentoonstelling ooit die aan het werk van Müller is gewijd. Er is gekozen voor het werk van vier regisseurs: Wim Wenders, Lars von Trier, Jim Jarmusch en Steve McQueen. Zij vertellen over de samenwerking met Robby en worden omringd door volgens hen typerende scènes uit hun films.

Müller zelf komt in een wat ouder kort interview aan het woord (door een neurologische aandoening kan de 76-jarige Nederlandse cameraman niet meer spreken), maar heeft wel zijn archief ter beschikking gesteld. In een aantal vitrines zijn brieven (o.a. van Lars von Trier), ansichtkaarten (actrice Emily Watson tekende er een regenbuitje op), polaroids en scripts te zien. Ook mocht een keuze worden gemaakt uit persoonlijke tapes waarop Müller op dagboekachtige wijze zijn leven in en op de set heeft vastgelegd. Volgens echtgenote Andrea was er zelfs sprake op vakantie sprake van ‘eerst twee camera’s dan Robby gevolgd door echtgenote en zoon’.

In de donkere expozaal wordt het oog meteen naar het einde van de zaal getrokken: daar vult Nastassja Kinski levensgroot het beeld in haar intens rode mohair trui met blonde pruik. Een iconisch beeld uit de filmklassieker Paris, Texas (1984). Regisseur Wim Wenders, met wie hij veel werkte, noemt Müller een ‘groot schilder, een van de Hollandse meesters. Een pionier ook’.

In het midden blijft de blik hangen bij het scherm waarop Johnny Depp zich in loom zwart-wit naast een dood hertje vlijt. Uit Dead Man (1995) van Jim Jarmusch, een mysterieuze western over de dood, die nogal gemengde kritieken kreeg: van ‘totale mislukking’ tot ‘één van de belangrijkste films uit de 20-ste eeuw’.

Lars von Trier, hij doorbrak zijn zelfopgelegde spreekverbod voor deze tentoonstelling, vertelt dat Müllers werk voor zijn Dogma-films Breaking the Waves (1996) en Dancer in the Dark (2000) van grote invloed is geweest. Fun fact: de enige keer dat hij zijn cameraman kwaad kreeg was op de set van Dancer in the Dark waar Von Trier constant Abba draaide. ‘En Robby haatte Abba.’

Rond de tentoonstelling is een uitgebreid zaalprogramma georganiseerd met lezingen, speciale voorstellingen en een masterclass. De expositie wordt op 4 september afgesloten met een eenmalige voorstelling van de vijf uur durende Director’s Cut van Until the End of the World van Wim Wenders.

Master of Light – Robby Müller is tot en met 4 september te zien in EYE Filmmuseum, IJpromenade 1 in Amsterdam.

 

Foto: Johnny Depp in Dead Man / Universal Pictures

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie