banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Tonio en Layla M. maken kans op Krulstaart

15 februari 2017

Gisteren zijn de nominaties bekend gemaakt voor de Zilveren Krulstaarten, de Nederlandse vakprijs voor scenaristen. Omdat de uitreiking verplaatst is van het NFF naar 26 februari waren er voor deze 2015/2016 editie meer kanshebbers. Onder de genomineerden Tonio, Layla M. en De zaak Menten.

Hun rol blijft vaak wat onderbelicht in de media-aandacht rond film en televisie, maar scenaristen zijn misschien nog wel belangrijker voor het welslagen voor een productie dan regisseurs, acteurs en producenten. Wat dat betreft is de Zilveren Krulstaart geen overbodige prijs. Er zijn drie categorieën: beste film, beste televisieserie en beste korte film. De prijs is een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers, bekend van de Gouden Pennetjes. 

Genomineerd voor beste film zijn Jan Eilander (Layla M.), Hugo Heinen (Tonio) en Robert Jan Westdijk (Waterboys). In de categorie beste televisieserie is een groot aantal schrijvers genomineerd. De reeksen in kwestie zijn Alleen op de wereld, Vechterhart en De zaak Menten. Ook de korte films Geen koningen in ons bloed, Horizon en Hoe het kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg ontvingen een nominatie.

De Zilveren Krulstaart begon in 2001 als een geuzenprijs om meer erkenning te geven aan scenarioschrijvers van televisiedrama. Inmiddels is de onderscheiding uitgegroeid tot een prestigieuze prijs in de film- en televisiesector. Sinds 2011 wordt de prijs uitgereikt in de huidige categorieën.

De winnaars worden bekend gemaakt op 26 februari, dezelfde dag als de Oscars, tijdens het Scenaristendiner in het Ketelhuis in Amsterdam.

 De meest begeerde prijs in filmschrijversland? / Netwerk Scenariochrijvers   

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px