banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Tuschinski bestaat 95 jaar

28 oktober 2016

De mooiste bioscoop van Nederland, zeg maar gerust: Europa, viert vandaag zijn 95-jarig bestaan. Het in 1921 door bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski in hartje Amsterdam geopende theater werd wereldberoemd door wat inmiddels de Tuschinski-stijl is gaan heten:  flamboyant, weelderig en kleurrijk. En niet te vergeten: met een dik tapijt!

Het Tuschinski-theater werd gebouwd in een stijl die het midden hield tussen jugendstil, art deco en invloeden van de Amsterdamse school. De hoog oprijzende gevel aan de Reguliersbreestraat werd bekleed met geglazuurde tegels, keramieksculpturen  en smeedijzeren decoraties en lampen.  Iets wat in de relatief smalle Reguliersbreestraat niet direct opvalt. Ook binnen gingen de ontwerpers zich te buiten aan een bonte verzameling decoratieve stijlen. Beroemd is onder meer de zogeheten stalen spinnenweblamp aan het plafond van de grote zaal.

Ondanks alle grandeur en kosten (het uiteindelijke prijskaartje bedroeg vier miljoen gulden, een astronomisch bedrag in die tijd) moest het een theater voor de ‘gewone man worden’, vertelt theatermanager David Hanemaayer van Pathé in het filmpje dat de bioscoopexploitant speciaal voor deze heugelijke dag liet maken. Daarin komt niet alleen de  geschiedenis van het theater aan bod, maar ook de functie die het tot op heden bekleedt: dat van premièretheater.

Ondanks de trams die altijd de blik op de rode loper verstoren, hebben talloze Hollywoodsterren de (wat korte) rode loper van Tuschinski  gesierd. Sommigen namen daarbij ruimschoots de tijd voor fans, die vaak aan de overkant stonden te schreeuwen. Vooral Renée Zellweger nam tijdens de première van Bridget Jones 2 ondanks een bar koude wind in een uiterst blote jurk ruimschoots de tijd om iedereen van een handtekening te voorzien, en liet daarmee het publiek in de grote zaal gewoon wachten.

Over vijf jaar is het natuurlijk pas echt feest wanneer Tuschinski het 100-jarig bestaan viert.

Hieronder het filmpje met sfeerimpressies uit heden én verleden dat specaail voor de 95-jarige verjaardag van Tuschinski werd gemaakt.

 

 

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
Banner_USHIO240x180