banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Veel Goud op de valreep

29 december 2015

Op de valreep van 2015 heeft Fashion Chicks nog net een Gouden Film in de wacht gesleept. Het zal nipt zijn geweest: in de week voor kerst stond de komedie pas op een box office van een half miljoen euro. Dan zit je nog vele tienduizenden bezoekers van een Gouden Film verwijderd. Ook Fashion Chicks is dus geen absolute kaskraker geworden. De film kan bijgezet worden in een bijna alarmerende rij van Nederlandse publieksfilms die rondom de Gouden status is blijven hangen.

Ook de gedoodverfde voorjaarshit Ventoux ontving met een recette van ongeveer 740.000 een mager Gouden Filmpje. De comeback van Mike van Diem, De surprise, kreeg mooie kritieken maar strandde met een box office van rond de 730.000 in het zicht van een Gouden plaquette. Net aan de goede kant van de Gouden streep maar bepaald niet de gehoopte knallers: Popoz, Rendez-vous, Jack bestelt een broertje, Schone handen.

En dan de echte flops. Kidnep, Boy 7, Code M, Hallo bungalow en waarschijnlijk de pijnlijkste mislukking: De masters. Na een week al uit de theaters verdwenen met een recette van nog geen ton. Kwam het doordat deze producties gewoon niet goed genoeg waren? Zeker niet. De masters is niet flauwer dan Bon Bini Holland, en Boy 7 was een dappere poging eens een ander soort jeugdfilm te maken. Kidnep was in elk geval reuze sympathiek.

Wie de jaarcijfers van 2015 naast die van 2014 legt, wacht een onaangename verrassing. Het aantal Gouden Films ligt ongeveer even hoog (achttien stuks), maar vorig jaar werden er maar liefst vijf Platina Films uitgereikt: Gooische vrouwen 2, Toscaanse bruiloft, Soof, Mees Kees op kamp en Mannenharten. En twee films zaten daar nog eens heel dichtbij: Dummie de mummie en Hartenstraat. Van de twee Platina Films dit jaar (Michiel de Ruyter en Mees Kees op de planken) was de laatste zelfs uit 2014. Gelukkig doen Mannenharten 2, Bon Bini Holland  en Dummie de mummie 2 (vandaag een Gouden Filmmomenteel goede zaken.

Het niveau van de Nederlandse cinema is een jaar tijd echt niet minder geworden, het aantal uitgebrachte films niet wezenlijk groter dan anders. Dus waar ligt het dan aan? Misschien dat een goed marktonderzoek onder bioscoopbezoekers daar een antwoord op kan geven. Want nog zo’n jaar vol zesjes aan de box office kan de Nederlandse filmindustrie niet gebruiken.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN