banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Veel Scorsese in EYE deze zomer

23 februari 2017

De reizende tentoonstelling over Martin Scorsese strijkt in mei in EYE neer. Het filminstituut zal dan ook een door Scorsese zelf gecureerd programma met filmklassiekers vertonen. En natuurlijk zijn ‘s mans eigen toppers straks ook in EYE te zien. Heel veel Marty dus, deze zomer.

Na onder meer Parijs en New York is Amsterdam de vijfde wereldstad die Martin Scorsese – The Exhibition onderdak verleent. De omvangrijke overzichtstentoonstelling belicht Scorseses inspiratiebronnen en presenteert een beeld van de directe relatie tussen zijn leven en werk. Er is een onderverdeling naar thema gemaakt. Op projectieschermen zijn fragmenten uit zijn belangrijkste films te zien. 

Ruim 400 objecten en documenten, waaronder nooit eerder getoonde foto's, scripts en storyboards uit de privé-archieven van Scorsese en Robert De Niro completeren het verhaal van een van Hollywoods meest iconische cineasten. En in een aparte ruimte wordt aandacht besteed aan de grote rol die muziek in zijn oeuvre en zijn leven speelde.

Maar er is meer. Zo zijn er fragmenten te zien uit de documentaires die Scorsese (74) heeft gemaakt over de geschiedenis van de cinema, en geluidsfragmenten te horen waarin Scorsese en zijn vaste editor Thelma Schoonmaker toelichting geven bij de tentoonstelling.

EYE pakt zelf ook stevig uit. Martin Scorsese werd bereid gevonden een persoonlijke selectie te maken uit de collectie van het instituut. Dat kan zeer verrassende resultaten gaan opleveren, want ‘s mans filmkennis is enorm en zeer breed. Van enkele Scorsese-klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas worden restauraties vertoond. En veel van de films zullen worden ingeleid door bekende kunstenaars en filmmakers.

En dan de hamvraag: komt Marty zelf ook? EYE weet te melden dat Scorsese dolgraag bij de opening op 25 mei aanwezig wil zijn. De cineast heeft eind jaren zestig kort in Amsterdam gewoond en gewerkt en bewaart daar goede herinneringen aan. Tegelijk staat een droomproject van hem op het punt om voor de camera’s te gaan: The Irishman. Met diens eerste samenwerking met Robert De Niro in meer dan twintig jaar. Tja, dat heeft dan natuurlijk prioriteit. Maar ook zonder de maestro zelf wordt het een filmfeest in EYE deze zomer.

 You talking to me? Absoluut! Ook Taxi Driver zal in EYE niet ontbreken / Columbia

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN