banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Verloren fantasy teruggevonden en vertoond

25 juni 2017

De eerste in Nederland gemaakte fantasyfilm, Myrte en de demonen (1950), wordt eenmalig vertoond. De film gold lang als onvindbaar maar werd onlangs opgespoord. Kriterion in Amsterdam zal Myrte in samenwerking met Schokkend Nieuws op woensdag 28 juni draaien.

Filmmagazine Schokkend Nieuws organiseert op woensdag 28 juni een vertoning van de eerste Nederlandse fantasyfilm: Myrte en de demonen. De film werd kort na de oorlog gemaakt door de excentrieke regisseur Paul Bruno Schreiber en werd na een week release in Nederland in 1950 vrijwel meteen weer vergeten.

De hoofdrol in de sprookjesfilm werd gespeeld door Paulida Weggelaar, de dochter van de regisseur. Ze speelt het achtjarige meisje Myrte dat als personificatie van het goede zegeviert over de machten der duisternis, zoals een aantal lugubere bosgeesten, die in de nacht menselijke gedaanten aannemen.

De Duitse kunstenaar en cultuurfilosoof Schreiber wist voor zijn fantastisch avontuur het toen ongekende bedrag van 500.000 gulden bij elkaar te krijgen. De film zat vol opvallende special effects, schminkwerk en angstaanjagende marionetten. De regisseur maakte lange draaidagen op de buitenplaats Huis te Manpad in Heemstede. De film werd geheel buiten gedraaid, voornamelijk in het bos.

De muziek van Marinus Adam, uitgevoerd door het London Symphonic Orchestra, Helene Ludolph en The Wardour Singers, speelt een belangrijkre rol; er zijn weinig dialogen. Opvallend: Bert Haanstra maakte op de set van Myrte zijn filmdebuut als cameraman.

Myrte en de demonen draaide één week in Amsterdam en werd daarna nooit meer in Nederland vertoond. Dat had veel te maken met de moeizame verhouding tussen de regisseur en de Nederlandse filmwereld.

Filmprogrammeur Niek Hilkmann had gelezen over de verloren fantasyfilm en ging op zoek. 'We vonden de laatste twee bestaande prints terug op een slot in Duitsland, dat toebehoorde aan de erven van de regisseur. Ze vonden het geweldig om de film na al die tijd weer te kunnen zien. Paulida Weggelaar (Myrte) was ook aanwezig bij de vertoning. Zij was inmiddels een oude dame, maar haar kleinkinderen konden hun oma als meisje op het doek terugzien. Dat is toch mooi.' 

Myrte en de demonen (88 minuten): woensdag 28 juni 2017 om 19.00 uur in Kriterion, Roetersstraat 170 in Amsterdam.

 

Paulida Weggelaar als personificatie van het goede / PageLines Platform

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN