banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Volle zalen speciale tournee Verlies niet de moed

05 april 2015

De succesvolle tournee door het hele land van de documentaire Verlies niet de moed van Hella de Jonge bewijst niet alleen dat de Tweede Wereldoorlog nog altijd een aansprekend onderwerp is, maar ook dat er ruimte is voor creatieve manieren van filmdistributie.

In de film, die in eigen beheer wordt gedistribueerd, wordt het eerder onbesproken oorlogsverhaal van de familie van Hella de Jonge uit de doeken gedaan aan de hand van oude brieven en beeldopnames van overleden familieleden en lange gesprekken met haar vader. Eerder wilde hij nooit over de oorlog praten.

Aanvankelijk was de film alleen bedoeld voor een expositie die 29 april in Westerbork van start gaat. 'Na de première op het IDFA werd ik benaderd door een ontzettend aardige vrouw uit de filmwereld, die voorstelde dat ik met de film een paar theaters aan zou doen’, zo vertelde De Jonge in een vraaggesprek met BuzzE. Dat gesprek leidde uiteindelijk tot een hele tournee langs allerlei filmtheaters. Tijdens de voorstellingen wordt de film vertoond en vindt er na afloop een vraaggesprek plaats. Die gesprekken met bezoekers worden geleid door De Jonge’s echtgenoot, cabaretier Freek de Jonge.

De vrouw met wie De Jonge tijdens IDFA dat gesprek voerde was Riet Zegers, uitgeefster van Holland Film Nieuws en daarnaast programmeur van enkele bioscopen in Nederland. Haar inzet leidde ertoe dat een groot aantal filmtheaters enthousiast werden voor het plan van aanpak. De film, de opzet en de inzet leiden inmiddels tot volle zalen.

De documentaire Verlies niet de moed wordt 4 mei uitgezonden op televisie. De Jonge overweegt nog om de film aan te bieden in combinatie met lespakketten voor scholen.

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180