banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Witte jurk van Monroe naar Amsterdam

02 juni 2016

Op 1 oktober opent in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de tentoonstelling 90 Jaar Marilyn. Omzien naar een Iconische Vrouw. Blikvanger van de expositie is de witte jurk die in de The Seven Year Itch (1955) zo legendarisch omhoog werd geblazen door een metrorooster in New York.

Op 15 september 1954 stond Marilyn Monroe op een metrorooster in New York. De lucht die daaruit werd geblazen deed haar witte jurk opwaaien. De scène voor de komedie van Billy Wilder werd opgenomen rond één uur ’s nachts en moest veertien keer worden overgedaan. Ruim honderd fotografen en een paar duizend toeschouwers keken toe en juichten iedere keer als de jurk de hoogte in ging. Alle moeite werd beloond: het werd een klassieke filmscène en een iconisch beeld.

De jurk maakt deel uit van een tentoonstelling die de Nieuwe Kerk, onder de titel 90 Jaar Marilyn. Omzien naar een Iconische Vrouw vanaf 1 oktober aan haar de legendarische filmster wijdt. Het nieuws van de jurk maakte de Nieuwe Kerk gisteren, de dag dat Monroe negentig geworden zou zijn, bekend.

De witte jurk werd in 2011 door verzamelaar Ted Stampfer op een veiling gekocht voor ruim vijf miljoen dollar. Tot 1962 hing hij gewoon in de kast van de ontwerper, William Travilla, naast alle andere kostuums die hij voor Monroe had ontworpen. Dat waren er zoveel dat er op een gegeven moment sprake was van een Lost Collection. Na zijn dood in 1990 werd de garderobe toegevoegd aan de privécollectie van Hollywood-memorabilia van actrice Debbie Reynolds, die in 2011 tot een veiling besloot. De jurk was toen inmiddels ecru geworden, zo vertelde ze Oprah Winfrey.

Behalve de jurk zullen er op de tentoonstelling kleding, accessoires, documenten, foto's en filmfragmenten te zien zijn.
90 Jaar Marilyn. Omzien naar een Iconische Vrouw duurt van 1 oktober tot 5 februari 2017 en is te zien in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam.

Foto: Twentieth Century Fox

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
LadyBird