banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Zevenmaal Marilyn in EYE

13 december 2016

De tentoonstelling 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is een hit. Maar die expo betreft vooral haar bezittingen. Wie kennis wil maken met Monroe als actrice kan vanaf 22 december terecht in EYE, waar zeven Monroe-klassiekers worden vertoond.

Filmliefhebbers kennen de films al lang. Voor hen zal een aantal titels, misschien wel alle zeven, een prettig weerzien zijn. Maar voor de bezoekers van de zeer succesvolle tentoonstelling in de Nieuwe Kerk die Monroe nooit eerder aan het werk zagen als actrice en haar voornamelijk kennen als  ‘de filmster van die witte opwaaiende jurk’, is de vertoning van de films een logische en ook welkome aanvulling op de tentoonstelling.

Alle smaken komen aan bod. Wie Monroe in een romantisch drama wil zien gaat naar Niagara (1953); de comédienne in Marilyn komt aan bod in How to Marry a Millionaire (1953), The Seven Year Itch (1955, met die jurk!) en Bus Stop (1956); in Gentlemen Prefer Blondes (1953) zingt ze zelfs en in haar beroemdste, Some Like It Hot (1959), bewees ze niet alleen over uitstekende (komische)  timing te beschikken, maar vooral heel veel chemistry te hebben met tegenspelers Tony Curtis en Jack Lemmon.

In haar laatste film, The Misfits (1961), komt ze als psychisch labiele vrouw het meest in de buurt van haar eigen karakter. De productie van dit drama van regisseur John Huston verliep verre van gladjes, maar voor het eerst maakte Marilyn indruk als serieuze actrice.  Een jaar later overleed ze op 36-jarige leeftijd. Het echte succes als actrice had nog geen tien jaar geduurd.

Nog even over die problemen op de set van The Misfits. Op de laatste draaidag verzuchtte Clark Gable dat hij blij was dat de opnamen voorbij waren. ‘She damn near gave me a heart attack’, zei hij over Monroe. Die kreeg hij inderdaad een dag later. Tien dagen daarna overleed hij. 

Ten slotte: voor de liefhebbers van wat sportievere mode die weinig ophebben met die eeuwige witte jurk biedt  The Misfits ook een ander, mede door de rol van Monroe, beroemd geworden kledingstuk: het jeansjack.

De zeven films van Monroe worden in het kader van 90 jaar Marilyn vanaf 22 december 2016 tot en met 4 januari 2017 vertoond in EYE, IJpromenade1, Amsterdam.

De tentoonstelling 90 Jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is nog tot 17 februari 2017 te bezoeken.

The Misfits (John Huston, 1961), setfoto met onder andere Marilyn Monroe, Montgomery Clift en Clark Gable. Marilyn in het eveneens iconische jeansjack is ook afkomstig uit The Misfits / EYE

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird