banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Zilveren Rozen naar Gerben Kuipers en KINO

10 januari 2017

Winnaar Zilveren Roos, Gerben Kuipers (links) en de winnaars van het Zilveren Roosje, Frank Groot en Jan de Vries (rechts)
van KINO Rotterdam. Foto's Ilona Van Genderen Stort.

De Jan Nijland Zilveren Roos is vandaag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van NVBF en FDN uitgereikt aan bioscoopexploitant Gerben Kuipers. Volgens de jury is Kuipers een ondernemer ‘die het onmogelijke mogelijk maakt.’ De aanmoedigingsprijs, het Zilveren Roosje, ging naar de twee uitbaters van KINO Rotterdam, Jan de Vries en Frank Groot.  

Mr. CineMec ontving de Jan Nijland Zilveren Roos ‘voor zijn visie en grote kennis van zaken in een steeds veranderend bioscoop- en filmtheaterlandschap.’ De jury roemde zijn enthousiasme, eigenzinnigheid en oog voor innovatie. Met de prijs ontvangt Kuipers een geldbedrag van 20.000 euro.

Gerben Kuipers begon zijn loopbaan als exploitant in Wageningen waar hij in 1974 een studentenbioscoop begon, het Molenstraattheater. Toen hij in de jaren negentig wilde uitbreiden was daar in Wageningen geen ruimte voor. Kuipers’ oog viel op het nabijgelegen Ede, en in 1999 opende hij in de geluidswal van de A12 de eerste CineMec. De enorme multiplex annex congreslocatie groeide snel uit tot de belangrijkste bioscoop van Gelderland.  

Inmiddels heeft CineMec drie multiplexen (ook in Nijmegen en Leidsche Rijn) en is Kuipers toegetreden tot de directie van Pathé, het concern dat in 2014 zijn bedrijf overnam. Zelf vergelijkt hij zijn bioscopen met Schiphol. ‘Het publiek is een heel diverse stroom van mensen die allemaal met iets anders bezig zijn, maar zich hier allemaal prettig voelen,’ vertelde hij aan DUIC.

Het Zilveren Roosje is de bekroning van een bijzonder jaar voor Jan de Vries en Frank Groot. Ze verbouwden het oude LantarenVenster-complex in de binnenstad van Rotterdam tot het bruisende filmtheater KINO en gaven daarmee het stadshart een fikse culturele boost.

De jury, bestaande uit Winnie Sorgdrager, Sandra den Hamer en Michael Lambrechtsen, is dan ook vol lof over het initiatief. ‘Door de wisselwerking van filmvertoning met andere culturele activiteiten is een broedplaats aan het ontstaan waar cultuurmakers, cultuurvertoners en cultuurgenieters in brede zin zich thuis kunnen voelen.’ Met het Zilveren Roosje ontvangen beide winnaars ook 5000 euro.

Winnaar Zilveren Roos, Gerben Kuipers

 Winnaars Zilveren Roosje, Frank Groot en Jan de Vries (rechts) van KINO Rotterdam

Winnaar Zilveren Roos Gerben Kuipers krijgt bijbehorende speld van presentatrice Isolde Hallensleben.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180