banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Complete 4D-ervaring wint aan populariteit

23 maart 2017

De bioscoopstoel die meebeweegt met de film kenden we al, en de complete 4D-ervaring was ook al te vinden op het Europese continent, onder meer in Zwitserland. Maar het Zuid-Koreaanse 4DX heeft deze maand nu ook zalen opgeleverd in Noorwegen (Oslo) en Frankrijk (Parijs). In Parijs is het Pathé die de stap zet.

4DX biedt een concept waarbij de stoelen niet alleen meebewegen met de gebeurtenissen tijdens de film, maar waarbij ook wind, water, stoom en geuren worden gebruikt om de bioscoopbezoeker helemaal op te laten gaan in de film. Een ervaring die al jaren in amusementsparken als Disneyworld wordt geboden, maar nu ook in steeds meer bioscoopzalen te vinden is.

In Oslo is de eerste 4DX-zaal te vinden in Ringen Kino van Nordisk. In Parijs kan de bezoeker de ervaring ondergaan in het La Villette multiplex van Pathé. De Nederlandse tech website Bright reisde al naar Parijs voor een eerste ervaring.

Films die daar momenteel met deze techniek te beleven zijn, zijn onder meer Kong: Skull Island, Logan en Beauty and the Beast.

In Nederland kennen we de beweegbare stoelen van het Canadese D-BOX. Die bioscoopstoelen zijn te vinden in de theaters van Vue. Maar de Koreanen gaan een stap verder. Zij brengen ook wind, regen, mist, geuren, en zelf lichtflitsen in de zalen. Bioscoopzalen met 4DX waren onder meer al te vinden in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Portugal.

Aangezien Pathé in Frankrijk nu ervaringen aan het opdoen is met 4DX, rijst de vraagt of ook Pathé in Nederland denkt aan de introductie van deze vorm van 4D. 'Het is een pilot voor de Pathé groep,' zo vertelt commercieel directeur Doron Kurz als HFN hem om een reactie vraagt. 'Uiteraard volgen we alle technologische ontwikkelingen nauwlettend.'

Er zijn volgens de Zuid-Koreanen wereldwijd 49 schermen in zestien landen uitgerust met 4DX.

Het bedrijf 4DX is onderdeel van het Zuid-Koreaanse CJ Group dat ook eigenaar is van CJ CGV. Dat bioscoopketen groeit in rap tempo. Het heeft bioscopen in China, Vietnam, Indonesië en de Verenigde Staten. Vorig jaar kocht het de Turkse bioscooponderneming Mars Cinema.

4DX wil de bioscoopbezoek echt in de film doen belanden.

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)