banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

De Nederlandse natuur streelt oog én oor

18 augustus 2015

Voor die haas maakt het niet uit, maar voor de echte liefhebber wel. En die kan van Holland, natuur in de delta gaan genieten in Dolby Atmos. Een primeur. De opvolger van de natuurhit De nieuwe wildernis is de eerste Nederlandse film die wordt afgemixt in Dolby Atmos. ‘We hebben goed gekeken én geluisterd naar eerdere bioscoopfilms, zoals Nature 3D van de BBC, die het geluid die extra dimensie gaven. In een natuurfilm voegt het ook echt wat toe; je kunt de beleving middenin de natuur te zitten nog intenser maken,’ aldus producent Ton Okkerse.

Dolby Atmos is een innovatie in 3D-bioscoopgeluid die bijdraagt aan een complete luisterervaring. Het geluidssysteem is kanaalgestuurd, wat betekent dat geluidseffecten naar een specifieke speaker gestuurd worden, waardoor geluid zich door de zaal lijkt te bewegen. In het geval van Holland, natuur in de delta hoor je bijvoorbeeld het geluid van overvliegende vogels zich echt door de zaal heen verplaatsen, maar komt ook de score van Bob Zimmerman goed tot zijn recht. De lyrische klanken die de natuurbeelden begeleiden leiden zo tot nóg meer emotie.

Holland, natuur in de delta is het tweede deel in de trilogie over de schoonheid van de vaderlandse flora en fauna. Centraal staat het deltagebied waarin een aantal opmerkelijke dieren wordt gevolgd: de bever, de zeearend, de haas, het pimpernelblauwtje en de stekelbaars. Het commentaar wordt verzorgd door Bram van der Vlugt en Carice van Houten.

Holland, natuur in de delta gaat op 24 september in 150 zalen in première. Zeven daarvan zijn uitgerust met Dolby Atmos, te weten de JT Bioscopen in Eindhoven, Hilversum, Hoogeveen, Hoorn, Kerkrade, Vlaardingen en in Cinema Gouda.

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px