banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Eerste EclairColor-installatie in Nederland

14 december 2017

Postproductiebedrijf Filmmore Amsterdam verwierf vorige week de eerste EclairColor-installatie van Nederland. Het bedrijf wil de techniek vooral gebruiken voor internationale coproducties en later wellicht ook voor Nederlandse films als er Nederlandse vertoningslocaties voor het formaat komen.

EclairColor is een uitgebalanceerde combinatie van mastering en bioscoopprojectie, met beelden die veel meer contrast en kleurmogelijkheden hebben (zogenaamde high dynamic range) en barsten van het licht - nog veel meer dan de DCI-specificatie. Sinds de introductie van het spectaculaire EclairColor medio vorig jaar ging het rap met installaties in landen om ons heen, zoals Duitsland en Frankrijk met beide meer dan vijftig installaties. Meer dan vijftig speelfilms zijn inmiddels in dit formaat uitgebracht. Uit een onafhankelijk publieksonderzoek bleek bovendien dat het publiek het extra licht en de kleuren van EclairColor goed waardeert.

De ontluikende interesse van Filmmore voor EclairColor kwam in een stroomversnelling, toen het bedrijf vorig jaar de postproductie van de film Brimstone deed en de Franse distributeur om een regrade in EclairColor verzocht. Senior colorist Martin Klein van Filmmore die in het Franse lab van Eclair toezicht hield op het proces, was meteen enthousiast. EclairColor, dat alleen op moderne Sony-projectoren en Barco 6P-laserprojectoren vertoond kan worden, was voor Filmmore relatief makkelijk en goedkoop te installeren aangezien het al een Sony SRX-R515P projector had. Het bedrijf gebruikt daarbij een 5,5 meter breed scherm en met die combinatie had men voldoende headroom voor het extra licht dat EclairColor vereist.

Filmmore zegt de masteringtechniek vooral te willen gebruiken voor internationale coproducties. Het ziet in die markt meer potentie voor EclairColor dan voor het concurrerende Dolby Vision, waarvan de bioscoopslots vooral gereserveerd lijken voor Hollywood-content. De door Filmmore in EclairColor gemasterde films zullen, bij gebrek aan een Nederlandse afzetmarkt, vooralsnog vooral hun weg vinden naar Franse en Duitse bioscopen. Volgens Filmmore’s DI Technical Director & Color Management Specialist Miga Bär heeft de relatief late komst van EclairColor naar Nederland vooral te maken met het kleine aantal Sony-projectoren in vergelijking met andere landen.

Filmmore en Eclair onderzoeken momenteel wel of er tijdens het komend International Filmfestival Rotterdam een tijdelijke demo-opstelling kan worden gerealiseerd, waarmee dan één of meer EclairColor-films te zien zullen zijn.

lees meer

Frank de NeeveFrank de Neeve werkt in de bioscoopwereld en schrijft over bioscooptechniek. Soms vraagt hij zich of hij nog tijd heeft om films te kijken.
Website - / Twitter @Cineserver / Linkedin -

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)