banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Het nieuwe 3D heet hologramprojectie

02 mei 2017

De bioscoopsector is het wel gewend dat de technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. Maar iedereen die dacht dat het na laser op het projectiefront wel even rustig zou blijven komt bedrogen uit. Tijdens CinemaCon werd al getoond hoe led-panelen filmvertoning in de toekomst kunnen gaan bepalen en bij de afgelopen NAB Show werd daarnaast alweer druk gespeculeerd over hologrammen.

Het geloof bestaat dat driedimensionale hologrammen 3D, zoals de cinemasector dat nu kent, gaan vervangen. Al ligt dat moment nog ver in de toekomst.

Tijdens de recente NAB Show, de vakbeurs voor broadcasters in Las Vegas, werd door de startup Light Field Lab de voortgang getoond van een holografische display. Die techniek is waarschijnlijk het bekendst geworden door Star Wars IV: A New Hope, de film waarin Princess Leia als hologram de beroemde woorden sprak: 'Help me, Obi Wan Kenobi, you're my only hope.'

De CEO van Light Field Lab Jon Karafin denkt dat hologrammen zowel in de huiskamer als in de bioscoop van zich gaan doen spreken. Met name van de bioscoopmarkt verwacht hij het nodige, volgens The Hollywood Reporter. Dat komt door de acceptatie van 3D. Het grote verschil met de huidige 3D is volgens Karafin dat er geen bril meer nodig is, en vooral dat het vanuit elke richting even goed te zien is. Ook attracties in parken en live-evenementen zullen door hologramtechniek in een ander daglicht komen te staan.

Light Field Lab hoopt het nog kleinschalige prototype begin 2018 te kunnen tonen.

Beeld uit Star Wars: Episode IV - A New Hope © Lucas Film / Disney

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 1
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
giel 03-05-2017 om 22:37 uur
Dit hebbe ze volgens mij allang op de plank liggen de techniek alleen alle opname apparatuur voor dit mogenlijk te maken lijkt me nog onbetaalbaar voor 3d is een stereo camera genoeg maar voor een hologram lijkt me ff ingewikkelder..
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird