banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Infrarood-wifi zal dataverkeer revolutioneren

05 april 2017

Het klinkt als sciencefiction, maar kan binnen enkele jaren een feit zijn: grote hoeveelheden data in seconden downloaden. Met wifi via infraroodstraling kan dataverkeer gerevolutioneerd worden. Daar zal de kwestie van auteursrechtbescherming zeker in meegenomen dienen te worden.

NRC.nl bericht over het promotieonderzoek van Joanne Oh van het vakgebied breedbandtechnologie aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Oh onderzocht de toepassing van infraroodstraling voor wifigebruik. Daarmee kan data 2000 maal sneller worden getransporteerd.

De frequenties van infraroodstraling liggen zo’n tienduizend keer hoger dan die van huidige radiostraling (max. 5 gigahertz). Dat betekent dat er substantieel meer informatie tegelijkertijd verstuurd kan worden. Zeer praktisch in huishoudens waar tegelijk wordt gegamed, digitale tv wordt gekeken en data wordt gedownload. Nu is het nog zo dat overmatig gebruik van één type dataverkeer ander wifigebruik in de weg zit.

Bij infrarood-wifi krijgt elke gebruiker zijn eigen lichtbundel waardoor er geen sprake meer is van onderling interfererende signalen en storingen. Wel zal de techniek flinke aanpassingen vergen, aangezien woningen over een glasvezelnetwerk moet beschikken. De TU verwacht dat introductie van infrarood-wifi niet eerder 2022. Tijd genoeg om goed na te denken wat de consequenties zijn van het snel binnenhalen van zulke hoeveelheden data voor auteursrechtbescherming.  

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px