banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

JT Eindhoven krijgt wereldprimeur met Dolby Cinema

03 december 2014

Eindhoven krijgt binnenkort een wereldprimeur. Het is de eerste stad ter wereld met een bioscoopzaal die beschikt over Dolby Cinema. De zaal zal vanaf 18 december te vinden zijn in JT Eindhoven, de nieuwe bioscoop van JT. De bioscoop opent 15 december de deuren al.

Dolby Cinema is een bioscoopsysteem dat Dolby in het geheim heeft ontwikkeld. Een Dolby Cinemazaal bestaat uit een uniek gevormde, zwarte zaal met speciale inrichting. Alles wordt door Dolby zelf ingericht en ingeregeld: van de speakers en de projector, tot het doek en de belichting. Zelfs de stoelen zijn afkomstig van Dolby. Daarnaast heeft een Dolby Cinemazaal vanzelfsprekend de beschikking over Dolby Atmos.

Dolby CinemaDolby Cinema

Een ander onderscheidend element van Dolby Cinema is Dolby Vision. Dat is een vernieuwde laserprojectietechniek die in de loop van 2015 ook in JT Eindhoven wordt geïnstalleerd. In de komende periode wordt de zaal uitgerust met twee Christie 6P 4K laserprojectoren. Doug Darrow, senior vice president cinema van Dolby Laboratories: ‘Dolby Vision is een Dolby-project dat is gebaseerd op vele jaren onderzoek en ontwikkeling. Het is een projectiesysteem dat verder gaat dan wat de huidige lasersystemen definiëren als high dynamic range (HDR). Het is een nieuwe techniek met een breder kleurenspectrum, hogere brightness en een contrast ratio die de andere laser- en xenontechnologieën overstijgt.’

Daarnaast beschikt een Dolby Cinemazaal over wat men een prelude noemt, een zaaltoegang die de bezoeker onderdompelt in beeld en geluid op weg naar de zaal.

Het voordeel van Dolby Cinema, dat gezien kan worden als een volgende stap in de wereldwijde ontwikkeling van de premium large format (PLF) cinemas, is dat alle films in de zaal kunnen worden vertoond. Ze hebben geen speciale bewerking nodig zoals wel het geval is bij IMAX. Films komen wel het beste tot hun recht als ze zijn afgemixt in Dolby Atmos.

De entreeprijzen voor een voorstelling in Dolby Cinema liggen, net als bij IMAX, hoger dan gebruikelijk. JT-directeur Ron Sterk bevestigt in The Hollywood Reporter dat een ticket ongeveer achttien dollar (vijftien euro) zal kosten.

Entree Dolby CinemaEntree Dolby Cinema

Op de website van JT staat een video waarmee het concept in beeld wordt gebracht.

In het decembernummer van Holland Film Nieuws, nummer 121, staat een uitgebreider artikel over Dolby Cinema en JT Eindhoven.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
LadyBird