banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Nieuwe laserprojectoren luiden volgende fase 3D-vertoningen in

25 maart 2014

De strijd om projectietechnieken lijkt te zijn losgebarsten nu zowel Barco als Christie hun laserprojectoren demonstreren tijdens CinemaCon, de Amerikaanse bioscoopvakbeurs die gisteren in Las Vegas is begonnen.

Zowel Barco als Christie beweert dat laserprojectie de toekomst van 3D-vertoning in zich herbergt. De reden daarvoor is het gebruik van zes primaire kleurenmodules. Dankzij het gebruik van 6P kleurenmodules kan er in de laserprojectoren efficiënter licht worden opgebouwd.

Volgens Christie loopt het bezoek in Amerika aan 3D-films niet alleen terug omdat de nieuwigheid er vanaf begint te raken, maar vooral ook omdat het publiek minder bereid is een meerprijs te betalen voor een ervaring die als middelmatig wordt ervaren. De kwaliteit van veel 3D-ervaringen wordt beïnvloed door de technologische beperkingen van de huidige systemen, waarvan de beperkende lichtopbrengst de voornaamste is, aldus Don Shaw, senior director product management van Christie.

De Belgische fabrikant Barco zegt een laserprojector te bieden die niet alleen een lichtopbrengst van 60.000 lumens weet te bereiken, maar ook een High Frame Rate van 60 frames per seconde en 3D-content in 4K weet weer te geven. De projector van Christie weet een maximum van 72.000 lumens aan lichtopbrengst op te bouwen.

Tijdens de demonstraties in Las Vegas gebruikt Christie speciaal gemodificeerde 3D-brillen van Dolby, het bedrijf waar Christie in deze nauw mee samenwerkt, om een lichtefficiency van bijna 90% te bereiken. Ook Barco gebruikt het 3D-systeem van Dolby om haar nieuwe laserprojector te demonstreren.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px