banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Pathé investeert in IMAX, Dolby Cinema én 4DX

30 mei 2017

Met 4DX wil Pathé de bezoeker middenin de actie brengen.

De positie van marktleider doet Pathé niet bepaald lui achteroverleunen. Het bedrijf investeert in maar liefst drie formats: IMAX, Dolby Cinema en 4DX. Het wil het publiek duidelijk maken dat niks kan tippen aan de bioscoopbeleving. Daarnaast wil het de concurrentie laten zien dat Pathé zich niet zomaar uit het veld laat slaan.

Tijdens het afgelopen filmfestival van Cannes sloot de Pathé Group voor Europa contracten met drie leveranciers om de bioscoopervaring in de Pathé-bioscopen uniek en gevarieerd te houden en maken. Met IMAX kwam het bedrijf overeen om er zes nieuwe IMAX-zalen bij te bouwen. Met Dolby werd een contract getekend voor tien Dolby Cinema-zalen. Tot slot maakte de Pathé Group afspraken met het Koreaanse CJ 4DPLEX over het installeren van in totaal dertig 4DX-zalen tot 2020.

Voor de filmliefhebber in Nederland betekenen de afspraken dat er in een van de Pathé-bioscopen een nieuwe IMAX-zaal gaat komen en dat er drie Dolby-Cinemazalen gebouwd gaan worden. Die laatstgenoemde zalen komen in ieder geval in Pathé de Kuip in Rotterdam en een in Pathé de Munt, theaters die dit jaar allebei verbouwd zullen gaan worden. Waar de 4DX-zalen gaan komen, heeft Pathé nog niet bekendgemaakt.

Alle drie de toepassingen - IMAX, Dolby Cinema en 4DX - kennen een model van shared revenue, zo bevestigt Doron Kurz, commercieel directeur van Pathé. Het betekent dat de fabrikanten een deel van de opbrengsten van de kaartverkoop krijgen.

Met de nieuwe afspraken tussen Pathé en IMAX komt het totale aantal IMAX-zalen bij Pathé in Europa op achtentwintig. Nederland telt nu nog zes IMAX-schermen. Die zijn - exclusief - te vinden bij Pathé Arena, Pathé Spuimarkt, Pathé Schouwburgplein, Pathé Eindhoven, Pathé Tilburg en Pathé Arnhem.

IMAX gaat de uitbreiding van het aantal zalen ook gebruiken om de nieuwe laserprojecten van het eigen merk uit te rollen. Deze worden geplaatst in wat IMAX zelf de 'Flagship IMAX-locaties' noemt. Daarnaast krijgen de zalen het immersive geluidssysteem van IMAX.

Dolby Cinema is in Nederland tot nu toe alleen te ervaren bij Vue. Vue Hilversum en Vue Eindhoven hebben allebei een speciaal vormgegeven zaal waarin films worden vertoond met Dolby Vision laserprojectie en het geluid wordt weergegeven met Dolby Atmos. Met de introductie van Dolby Cinema bij Pathé komt er een einde aan die exclusiviteit.

Dat geldt ook voor de bewegende bioscoopstoelen. Vue heeft met D-Box ook bioscoopstoelen die meebewegen met de actie in de film. Het Koreaanse 4DX gaat nog een stap verder. Dat systeem gebruikt naast 'motion seating' ook wind, water, stoom en geuren in stoelen om de bioscoopbezoeker een nog intensere bioscoopervaring te geven.

De uitbreiding met zowel Dolby Cinema - en tot op zekere hoogte ook met 4DX - is opvallend te meer daar Pathé met IMAX al een zogeheten Premium Large Format (PLF) in huis heeft. Het weerhoudt Pathé er toch niet van het productaanbod te verbreden.

De keuze voor Dolby Cinema in Pathé de Kuip in Rotterdam en in Pathé de Munt in Amsterdam is logisch. Beide bioscopen hebben - in tegenstelling tot Pathé Schouwburgplein en Pathé Arena - nog geen IMAX-zaal. Hierdoor kan het bedrijf de productverbreding in Amsterdam en Rotterdam realiseren. Als die redenering wordt gevolgd is Pathé Scheveningen de meeste voor de hand liggende locatie voor de derde Dolby Cinemazaal. Pathé Spuimarkt in Den Haag heeft immers al een IMAX-zaal.

De investeringen van Pathé kunnen niet los gezien worden van de toenemende concurrentie, met name in de Randstad. Met de nieuwbouw(plannen) van Euroscoop in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en Vue in de Amsterdamse Houthaven (al moeten deze plannen nog steeds definitief worden bevestigd) wordt de druk op Pathé opgevoerd. Met de renovatie van bioscopen in deze steden alsmede de investeringen in nieuwe bioscooptechnieken pakt Pathé de handdoek duidelijk op.

Pathé blijft aan de weg timmeren met IMAX, Dolby Cinema en 4DX

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird